Engeland en VS plaatsen zich voor achtste finales
29 Nov 2022, 18:14
Phil Joden scoort het tweede doelpunt van de avond voor Engeland. (Foto: Reuters)

In Poule B kan het niet spannender. Bij de start van de twee wedstrijden Wales vs Engeland en Iran vs VS kunnen alle ploegen nog doorstoten. Engeland staat er het beste voor. Als Wales ze niet verslaat, zijn ze zeker van de achtste finales. Willen ze de groep winnen, dan moeten ze winnen van Bale & co. Wales moét hoe dan ook winnen en hopen op een gelijkspel in Iran vs VS.

Na de twee wedstrijden die gelijktijdig werden gespeeld, eindigt Wales zijn eerste WK in 64 jaar heel teleurstellend en is Engeland de groepswinnaar van Poule B. De Amerikanen voegen zich ook in de groep van 16. Ook voor Iran eindigt het WK in de groepsfase. Engeland heeft Senegal als tegenstander in de achtste finales, terwijl de VS het opneemt tegen Nederland.

In het Ahmed bin Ali Stadium gaat het na een slappe eerste helft, in versnelling in de tweede helft. Engeland en Iran gaan met een 0-0 stand rusten. Bij de eerste vrije stap die Engeland krijgt, is het raak. Marcus Rashford (50') verslaat met een hard schot in de bovenhoek goalie Danny Ward. Het is de eerste goal in dit toernooi dat direct is gescoord uit een vrije schop.

Een een-twee combinatie en het is 2-0. Phil Foden (51') is naar de zijkant gebracht om wat creativiteit en voorsprong te brengen. Rashford verovert de bal in de lucht, terwijl Harry Kane uithaalt met een lage voorzet voor het doel die Foden niet kan missen. Wales hangt volledig in de netten en Engeland in een dikke minuut van 0-0 naar 0-2!

De dominantie die Engeland in de eerste helft heeft getoond, zetten ze nu om in doelpunten. Het plan van Wales om in de eerste helft geen doelpunten tegen zich te krijgen heeft gewerkt, maar nu moeten ze scoren. Maar Rashford (68') heeft andere plannen als hij zijn tweede voor de avond binnenwerkt. Kalvin Phillips lanceert de bal met precisie naar de aanvaller, die de rest doet. Hij vangt de bal, snijdt naar binnen en haalt laag uit.

Op affluiten krijgt Engeland nog de kans om de stand te tillen naar 4. Een hoekschop wordt naar de achterpaal getrapt en Harry Maguire kopt hem terug in het zestienmetergebied. John Stones heeft alle ruimte en tijd om het af te maken, maar slaagt er op de een of andere manier in om zijn poging te overtreffen.

VS vs Iran

In de andere wedstrijd domineren de Amerikanen de eerste periode volledig. Ze blijven Iran vanaf de vleugels bestoken en gaan de kleedkamers in met een 1-0 voorsprong.

Christian Pulisic schiet de Amerikanen in de achtste finales. (Foto: Reuters)

Antonee Robinson heeft in deze wedstrijd vijf voorzetten geprobeerd, meer dan enige andere speler in beide teams. Op het half uur komt er een goede actie van Sergino Dest, die vanaf rechts inhakt. Zijn schot wordt geblokt door Majid Hosseini. Dest krijgt weer een kans maar Mehdi Taremi kort de hoek in en laat geen ruimte voor Dest.

Een minuut later rent  Dest op een bal in het strafschopgebied, kopt die over het zestienmetergebied en veegt Christian Pulisic de stuiterende bal binnen. In extra tijd in de eerste helft wordt een doelpunt van Timothy Weah afgekeurd voor buitenspel.

In de tweede helft doen de Iraniërs het iets beter. In de laatste 15 minuten hebben ze zelfs 83,5% balbezit. Ze ontbreken echter de kwaliteit om vooruit te gaan. In 90 minuten hebben ze Matt Turner op geen enkel moment beproefd. Op affluiten krijgt Iran zijn eerste hoekschop en die wordt over alle spelers heen verwerkt. De Amerikanen hebben geen haast en spelen de wedstrijd gewoon uit.