WK: Kameroen en Servië na thriller gelijk: 3-3
28 Nov 2022, 09:13
Jean-Charles Castelletto bracht Kameroen vroeg op voorsprong. Daarna volgde een enerverende strijd die 3-3 eindigde.(Foto:AP)

Kameroen en Servië deelden de punten in het Al Janoub stadion. Kameroen moest na de verrassende nederlaag tegen Zwitserland, winnen om zicht op plaatsing voor de volgende ronde te behouden. Servië dat na een nederlaag tegen voetbalreus Brazilië, eveneens zonder punten zat, verkeerde in dezelfde situatie. Beide landen moesten dus vol aan de bak om een langer verblijf in Qatar mogelijk te maken. Na een 2-1 ruststand in het voordeel van Servië, eindigde de wedstrijd gelijk: 3-3.

In de opening nam Servië het initiatief en drong Kameroen terug op de eigen speelhelft. In 11e minuut brak Aleksandar Mitrović door de defensie van Kameroen, haalde keihard uit, maar zag zijn inzet op de paal uiteenspatten. In de 17e minuut kon Mitrović niet profiteren van een misverstand in de Afrikaanse verdediging. Van dichtbij kogelde hij het leder naast het doel van tweede doelman Devis Epassy, die de voorkeur kreeg boven Andre Onana. Onana werd door bondscoach Rigobert Song uit de selectie gezet. Kameroen liet zich niet onbetuigd en in de 19e minuut testte Pierre Kunde de kunsten van sluitpost Vanja Milinković-Savić, die de test doorstond.

In de 29e minuut kwam Kameroen op voorsprong via Jean-Charles Castelletto die na een verlengde hoekschop, simpel kon intikken: 1-0. In de 43e minuut verzuimde Kunde om de Afrikaanse voorsprong te verdubbelen. Hij schoot de bal tegen doelman Milinkovic-Savic. In de 46e minuut rondde Strahinja Pavlović een afgemeten vrije trap van aanvoerder Dusan Tadic keurig af met het hoofd: 1-1. De Europeanen slaagden er in deze periode ook nog in om op voorsprong te komen in de 4e minuut van blessuretijd. Sergej Milinković-Savić plaatste de bal op aangeven van Andrija Živković, langs doelman Epassy: 1-2.

Na de interval was hetzelfde spelbeeld te zien. De Serviërs profiteerden van het slordige spel van de Afrikanen. Kinderlijk eenvoudig combineerden de Europeanen in het vijandelijke strafschopgebied en op aangeven van Živković, verruimde Mitrović de stand naar 1-3. In de 64e minuut kende arbiter Mohammed Abdulla Hassan uit de Verenigde Arabische Emiraten, het doelpunt van de ingevallen Vincent Aboubakar, dat aanvankelijk wegens buitenspel was afgekeurd, op aangeven van de VAR alsnog toe: 2-3. Luttele minuten later was het andermaal Aboubakar die de buitenspelval van Servië ontglipte en Eric Maxim Choupo-Moting in de gelegenheid stelde Kameroen op gelijke hoogte te brengen: 3-3.

In het laatste kwartier gingen beide landen op zoek naar het winnende doelpunt. In de 89e minuut verzuimde Mitrović zijn land weer op voorsprong te brengen. Zijn inzet ging rakelings naast. Hoewel beide landen tot het laatste fluitsignaal voor een beter resultaat streden, moest elk aan het eind genoegen nemen met een punt.