WK: Kroatië laat zich niet verrassen door Canada, 4-1
27 Nov 2022, 15:07
Andrej Kramaric is de tweede speler die tweemaal scoort in een WK-wedstrijd voor Kroatië na Mario Mandzukic v Kameroen in 2014. (Getty Images)

Kroatië wint met 4-1 van Canada in het Khalifa Internationaal stadion. Na het povere optreden van Kroatië in zijn openingswedstrijd tegen Marokko, moest de semi-wereldkampioen proberen de orde te herstellen tegen Canada. De Canadezen daarentegen moesten proberen het anti-climax tegen België waarbij ze ondanks hun wervelend optreden, toch met lege handen het strijdtoneel verlieten, van zich af te zetten. Het beloofde dus een spektakel te worden. Na een 2-1 ruststand wonnen de Kroaten de ontmoeting met 4-1.

Canada kende een droomstart en scoorde reeds na 68 seconden het snelste doelpunt tot nu toe, op  Qatar 2022. Alphonso Davis maakte perfect contact met de voorgetrokken bal van Tajon Buchanan vanuit echts. 0-1. Kroatië deed er alles aan om de achterstand weg te poetsen en dacht in de 26e minuut daar in geslaagd te zijn toen Andrej Kramarić de bal in het Canadese doel schoof, maar het doelpunt kon vanwege buitenspel, niet blijven staan. Kroatië bleef druk uitoefenen en in de 36e minuut moest Milan Borjan ingrijpen om erger te voorkomen.

Slechts een minuut later speelde Ivan Perisic de bal de diepte in, de Canadese defensie leek in slaap gevallen en Andrej Kramaric maakte daar dankbaar gebruik van om zijn land langszij te brengen: 1-1. Nog voor de interval herstelde de semi-wereldkampioen de orde door een misverstand in de Canadese defensie af te straffen. Marko Livaja bracht de Kroaten na assistentie van Josip Juranović, verdiend op voorsprong: 2-1. Op slag van rust leek Kroatië verder uit te lopen, maar Miller trok nog net aan de noodrem, waardoor partijen bij een 2-1 voorsprong voor Kroatië de rust ingingen.

Na de rust werd het spektakel voortgezet. Beide partijen waren erop gebrand de kostbare punten binnen te halen, dus zochten ze verwoed de aanval. Er ontstonden aan beide zijden goede mogelijkheden, maar de doelpunten bleven tot de 70e minuut uit. Andrej Kramaric plaatste de bal ver buiten bereik van sluitpost Borjan, in het Canadese doel: 3-1. Hierna had Kroatië nog enkele goede mogelijkheden om verder uit te lopen, maar de aanvallers leken verzadigd. Echter konden de Kroaten het cadeautje van Miller niet laten staan, dus deed Lavro Majer op aangeven van Mislav Oršić, alsnog de kers op de taart: 4-1. Door de tweede nederlaag in evenveel wedstrijden blijft de Concacaf-vertegenwoordiger ondanks een flitsende start, zonder competitiepunten en is de achtste finale een brug te ver.