Girls Trip: BrasurTur herstelt goed na Covid19 pandemie
26 Nov 2022, 17:13
foto
Eten in Brazilië is relatief goedkoop. Voor US$ 3 kan al een behoorlijke maaltijd worden genuttigd. (Foto: Stephany Kasketi)


Vanuit Belem worden we na aankomst op de airport van Fortaleza gelijk opgehaald door Touroperator Brian Feckler. Een echte Srananman moksi patu waardoor hij precies op een Braziliaan lijkt. Hij heeft zijn eigen bedrijfje opgezet: BrasurTur en woont en werkt vanaf 2016 in Belem en Fortaleza. Met een miljoenenbevolking in alle steden is ondernemen van groot belang hier - haast elk event wordt overspoeld door hosselaars - er valt wel altijd iets te kopen of te verkopen.

Als klein zelfstandige werkzaam in de toerismebranche en transportsector moet je een vergunning hebben. Daarom is Brian geregistreerd bij de Braziliaanse KKF. Hij is onderdeel van een netwerk aan buschauffeurs, taxi's en buggy drivers.
Zijn werkervaring deed hij op als tourgids voor Syatam tours en Waldos Travel. Vanaf 2016 is hij zijn eigen baas.

In zijn pakket zit een shoppingtour, citytour, 3 stranden tour + buggy-drive en een bezoek aan het magische beschermde
Jericacaora natuurwonderenpark: een buitenplaats met natuurlijke woestijnen, vier uren rijden vanuit het centrum van Fortaleza. Over de veiligheid in zijn stad is Brian duidelijk: "Brazilië is te doen; de Braziliaan is klantvriendelijk en ontvangt je hartelijk. Er zijn wel gevaarlijke plaatsen net als overal dus geen dure sieraden en dure elektronica showen is het devies'. Bij onze tours is er nog nooit sprake geweest van een beroving, zegt hij. Voor een keus tussen vakantie in Amerika of Brazilië is Brian duidelijk: 'Hier is goedkoper dan Amerika; de stabiele koers maakt dat je veel kan kopen en je krijgt een goede kwaliteit vanwege eigen fabrieken en eigen grondstoffen in het land".

Stephany Lante, reisleider Girs Trip geflankeerd door Brian Feckler en zijn echtgenote.

Mijn laatste vraag is een verklaring voor het relatief goedkoop eten...voor US$ 3 kan je al een spanspan maaltijd vinden met kwak, rijst, pesi en vlees. Vooral rund en varken worden veel gegeten. Brian vertelt het volgende: Brazilië is een wereldmacht met 215 miljoen inwoners verdeeld over 26 Staten en 1 federale Staat. Omdat er veel boerderijen zijn,veel landbouw en veeteeltbedrijven die koeien, kippen en varkens kweken, kan de kostprijs omlaag. Er wordt dus geplant en gekweekt voor iedereen waardoor de massaproductiekosten flink omlaag kunnen vanwege de uitgestrekte hectaren grond die beschikbaar is.

En dat Brian nodig was als gids in Fortaleza bleek al gauw.... Als avontuurlijke toerist gebeurt er wel eens wat. Zo bleek bij aankomst in het hotel dat mijn handbagage ontbrak. Die had ik neergelegd op een stootkar en dacht dat de groep het in de bus had ingeladen... Paniek alom; een belletje van Brian naar zijn collega's op de airport resulteerde al gauw in een foto. Ze hadden het gezien bij het wegrijden en afgegeven aan de Airport Security.

Er was geen andere keus dan terug te rijden naar de airport, afdeling Lost & Found. De tas kwam gelijk tevoorschijn.
Als ervaren begeleider vroeg hij mij de inhoud te checken. Portemonnee was intact met alle US-dollars. Ook de snoepjes en mijn andere pokolo was aanwezig. Het belangrijkste ontbrak echter: Mijn paspoort en e-ticket... Mijn eerste vraag was: Brian verkopen ze hier paspoorten op de zwarte markt? Nee...
Dan hoe kon het uit de tas verdwijnen?

Het wordt bellen naar boven en ja hoor. Zustertoerist had haar paspoort, e-ticket en PCR test in het voorvakje van de stoel bij Azul airline laten liggen. De wachttijd was natuurlijk spannend voor de rest want hoe verder zonder reisdocument van de 'niet bewuste drama Queen'? Eind goed, al goed. Na een uur wachten was het document terecht.

Een advies wat BrasurTur meegeeft aan toekomstige toeristen is: "Probeer toch te reizen ondanks de situatie, het zorgt voor mentale ontspanning; spaar ook ernaar toe. Ik ben 24/7 beschikbaar voor mijn klanten".

Stephany Kasketi

Lees ook: 

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April