ELN-rebellen Colombia breiden vredesbesprekingen uit
26 Nov 2022, 11:14
foto
Het Humboldt Hotel op de top van El Avila National Park, waar de persconferentie plaatsvond na hernieuwde vredesbesprekingen met de rebellen van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN), in Caracas, Venezuela. (Foto: Reuters)


De regering van Colombia en de linkse guerrillagroepering het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) zeiden vrijdag dat ze zijn overeengekomen om Brazilië, Chili en Mexico uit te nodigen als zogenaamde garantielanden in vredesbesprekingen die een einde willen maken aan bijna 60 jaar conflict. De vredesbesprekingen, die in 2019 waren opgeschort, zijn maandag in de Venezolaanse hoofdstad Caracas hervat.

De linkse Colombiaanse president Gustavo Petro, een voormalig lid van de M-19-opstand die in augustus aantrad, heeft beloofd "totale vrede" te brengen in Colombia, nadat het Zuid-Amerikaanse land eind 2016 een vredesakkoord tekende met de veel grotere Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC).

Na een week van discussies zeiden Colombia en het ELN in een verklaring dat ze hebben gewerkt in een "omgeving van vertrouwen en optimisme". Ze kwamen overeen om Brazilië, Chili en Mexico binnen te halen om zich bij Cuba, Noorwegen en Venezuela aan te sluiten, als landen die ervoor kunnen zorgen dat de gemaakte afspraken worden nagekomen.

Ze zullen ook Duitsland, Zweden, Zwitserland en Spanje uitnodigen om zich aan te sluiten en zullen de Verenigde Staten aanmoedigen om een ​​speciale gezant aan de onderhandelingstafel te benoemen.

Colombia en het ELN kwamen ook overeen om de humanitaire hulp te hervatten, maar gaven geen details.

Eerdere onderhandelingspogingen met de ELN, die zo'n 2.400 strijders telt en in 1964 werd opgericht door radicale katholieke priesters, zijn niet verder gekomen, deels vanwege onenigheid binnen haar gelederen. ELN-leiders zeggen dat de groep verenigd is, maar het is onduidelijk hoeveel macht onderhandelaars hebben over actieve eenheden. Een groot deel van het onderhandelingsteam van het ELN is ouder dan zijn achterban.

Gesprekken tussen de ELN en de regering van Juan Manuel Santos begonnen in 2017 in Ecuador en verhuisden later naar Cuba, maar werden in 2019 afgeblazen door de opvolger van Santos, Ivan Duque, omdat de ELN weigerde de vijandelijkheden te stoppen en 22 politiecadetten doodde in een bomaanval.
Advertenties