Zwitserland wint met kleinste verschil van Kameroen
24 Nov 2022, 09:04
Breel Embolo, geboren in Kameroen en spits van Zwitserland, scoort tegen zijn geboorteland. (Getty Images)

Kameroen is niet tot scoren gekomen in het Al Janoub Stadium. De in Kameroen geboren Zwitserse spits Breel Embolo maakte het verschil vroeg in de tweede helft. De goalscorer vierde zijn doelpunt niet, hij heeft immers tegen zijn geboorteland gescoord. Moeilijk, maar de Zwitsers hebben de klus geklaard in de eerste wedstrijd die ze ooit speelden tegen Kameroen.

Het patroon van de wedstrijd is in de eerste 20 minuten gezet. Zwitserland domineert het spel, maar Kameroen gaat bliksemsnel op de counter. Het zijn de Indomitable Lions die de grote kansen hebben gecreëerd ondanks ze nauwelijks op Zwitsers grondgebied kwamen. Eric Choupo-Moting is in uitstekende vorm en bezorgt de Zwitserse verdediging echt een probleem. Hij schiet nog in het eerste kwartier de bal langs de Zwitserse centrale verdediger Manuel Akanji, maar kan het niet juist plaatsen of ontbreekt zijn schot aan kracht bij de afronding. Ook Bryan Mbeumo kan schieten na een stevige sprint, maar hij mikt op Yann Sommer. Vanaf het strafschopgebied ziet Choupo-Moting zijn schot geblokt worden.

In de eerste 45 minuten heeft Kameroen drie zeer behoorlijke kansen gehad. Zwitserland laat de grote kans om tijdens de rust op voorsprong te komen schieten. Remo Freuler zwaait een hoekschop van links naar binnen en Manuel Akanji maakt op vijf meter afstand verbinding. Hij krijgt een vrije kopbal, maar scheert die van zijn voorhoofd naast het doel.

Drie minuten in de tweede helft en Embolo kegelt de bal na pass van Xherdan Shaqiri van dichtbij in de netten van Andre Onana. Fout van de Kameroense verdediging. Het is het eerste doelpunt van Embolo ooit op een WK. In 2018 was hij niet zo fortuinlijk.

Choupo-Moting komt in de zestien en zet Akanji in de wind, maar hij heeft een ongelukkige hoek en geen teamgenoot in de buurt. Hij trapt de bal op Sommer. Kameroen krijgt de kans om op gelijke hoogte te komen als Frank Anguissa ongeveer acht meter naar buiten komt en naar de rechterhoek gaat. Het is echter redelijk comfortabel voor Sommer, die naar links duikt en redt voor Zwitserland.

De Zwitsers komen twee keer dichtbij de 2-0. Eerst houdt Onana met een geweldige reflex Ruben Vargas van een goal en op de corner die volgt voorkomt Anguissa dat Embolo zijn tweede van de middag kan maken. Op een schot van Granit Xhaka moet Onana goed plat gaan. In elk geval hebben de Zwitsers hun eerste drie punten binnen in Groep G waar Brazilië en Servië om 16:00 uur tegen elkaar uitkomen.