WK: België moeizaam langs Canada: 1-0
23 Nov 2022, 18:08
Michy Batshuayi laat op slag van rust de Canadeze netten trillen. (Foto: AP)

België versloeg Canada met 1-0 in het Ahmed Bin Ali stadion. Uitgaande van de statistieken zou er gerust gesproken kunnen worden van een reus-dwerg verhouding. Na twee eerdere verrassingen in Qatar is gebleken dat statistieken allerminst bepalend zijn. Canada liet heel gauw blijken geen genoegen te nemen met de positie van underdog en legde de Belgen het vuur aan de schenen. Echter ontbrak het de Canadezen aan doeltreffendheid, waardoor België na welgeteld 2 schoten de rust in kon met een 1-0 voorsprong.

Het eerste schot op doel kwam van de Belg Michy Batshuayi, maar zijn inzet ketste af op de Canadese verdediging, waardoor doelman Milan Borjan er uiteindelijk weinig moeite mee had. Daarna was alles wat de klok sloeg Canada, echter verzuimde de Concacaf-vertegenwoordiger om de aanvallen af te ronden. Nadat Yannick Carasco de inzet van Tajon Buchanan binnen het strafschopgebied met de hand had geblokkeerd, liet arbiter Janny Sikazwe uit Zambia aanvankelijk door spelen. Nadat hij op advies van de VAR de beelden had bekeken, kende Sikazwe Canada alsnog een strafschop toe. Alphonso Davis belastte zich met de penalty, maar zijn schot werd door Thibaut Curtois gekeerd. De rebound werd door Jonathan Devid over het doel getrapt, waardoor de stand ongewijzigd bleef.

Kort voor de rust liet Batshuayi de Canadesen zien hoe kansen afgemaakt moeten worden. Geheel tegen de verhoudingen in schoot hij België in de 44e minuut tussen twee verdedigers in, naar een voorsprong: 1-0. Op aangeven van Laryea verzuimde Buchanan luttele minuten later van dichtbij, de gelijkmaker te scoren. Ondanks Canada gedurende deze speelperiode heer en meester was, gingen zij de kleedkamers op achterstand in.

De tweede speelperiode startte op dezelfde manier. Canada kwam achter de Belgische verdediging, maar was niet doeltreffend in de afronding. In de 49e minuut trok Stephen Eustaquio de bal voor vanuit rechts, maar Devid verzuimde ook nu weer de bal tegen de touwen te werken. De ingevallen Kyle Larin had in de 80e minuut nog een reële kans om Curtois te passeren, maar ook hij faalde. Langzamerhand leek de energie van de Canadezen weg te ebben en nam België de wedstrijd over. Toch had Larin in de 86e minuut nog een goede mogelijkheid, maar hij kopte over het doel. De ervaren Belgen behaalden een zwaarbevochten overwinning van 1-0 op de enthousiaste Canadezen.