Dominicaanse Republiek verwerpt kritiek op Haïtiaanse deportaties
22 Nov 2022, 11:22
foto
Haïtianen wachten om de grens tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti over te steken in Dajabon, Dominicaanse Republiek. (Foto: AP)


De Dominicaanse Republiek wijst de kritiek van een groeiend aantal landen en mensenrechtenorganisaties op het harde optreden tegen Haïtiaanse migranten "ten zeerste af". De Dominicaanse autoriteiten hebben de grenshandhaving en de deportaties van Haïtianen opgevoerd, omdat dergelijke acties cruciaal zijn voor de nationale veiligheid te midden van toenemende onrust in het buurland als gevolg van een bendeblokkade van brandstofvoorraden en een cholera-uitbraak.

De autoriteiten zeggen dat ze tussen juli en oktober 43.900 migranten, voornamelijk Haïtianen, hebben gedeporteerd. Alleen al in september en oktober schoten de deportatiecijfers met zo'n 50% omhoog.

Het optreden van de regering heeft de afgelopen weken geleid tot zware kritiek van Haïti, de VN-mensenrechtenchef en de Verenigde Staten (VS).

De Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Santo Domingo gaf zaterdag een waarschuwing waarin werd gezegd dat de Dominicaanse migratieautoriteiten "wijdverbreide operaties hebben uitgevoerd" om grotendeels Haïtiaanse migranten vast te houden die volgens hen illegaal in het land zijn.

"Er zijn berichten dat gedetineerden worden vastgehouden in overvolle detentiecentra, zonder de mogelijkheid om hun detentie aan te vechten en zonder toegang tot voedsel of toiletten, soms dagenlang, voordat ze worden vrijgelaten of gedeporteerd naar Haïti", schreef de ambassade.

De ambassade waarschuwde ook dat de acties van de regering een probleem zouden kunnen vormen voor Amerikanen met een donkere huidskleur en Afro-Amerikanen die in de Dominicaanse Republiek reizen.

In tegenstelling tot de VN en Haïti heeft de VS het land echter niet expliciet opgeroepen om de deportaties stop te zetten. De regering van president Joe Biden heeft haar eigen praktijk verdedigd om Haïtiaanse migranten die aan de zuidelijke grens aankomen te deporteren en uit te zetten, ondanks zware kritiek van mensenrechtenorganisaties.

Het Dominicaanse ministerie van Buitenlandse Betrekkingen reageerde zondag op de kritiek en zei dat de Amerikaanse regering "geen bewijs" had van enige vorm van systematische mensenrechtenschendingen. Het hekelde ook wat het zei dat er een gebrek aan internationale steun was om de migratie vanuit Haïti aan te pakken.

"De Dominicaanse regering had nooit kunnen vermoeden dat er zo’n harde insinuatie over ons land zou zijn", schreef het ministerie, "en nog veel minder van een bondgenoot die het slachtoffer is geweest van beschuldigingen van xenofobe en racistische behandeling van migranten, ook in delen van zijn eigen bevolking."

Door migratie aangewakkerde spanningen sudderen al jaren tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek, die een grens van 390 kilometer delen op het eiland Hispaniola. Maar ze zijn alleen maar dieper geworden sinds de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse in 2021, die een toch al door crisis geteisterd Haïti in chaos stortte.

Sindsdien zijn de deportaties vanuit de Dominicaanse Republiek toegenomen en heeft de regering van het land de grens steeds meer gemilitariseerd en is zelfs begonnen met de bouw van een grensmuur.

Vorige week noemde president Luis Abinader de recente eis van de VN-mensenrechtenchef om een ​​einde te maken aan de deportaties "onaanvaardbaar en onverantwoordelijk". Hij zei dat zijn land "meer getroffen is" door de problemen van Haïti en de gestage migratie en "meer steun geeft dan enig ander land ter wereld".

"Je kunt niets meer vragen van de Dominicaanse Republiek. ... We gaan door met de deportaties en volgende week gaan we ze opvoeren," zei hij.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April