Kenia: Honderden olifanten en zebra's sterven door droogte
05 Nov 2022, 10:39
foto
Rangers van de Kenya Wildlife Service hebben een olifant doodgeschoten in Loolkuniyani, Samburu County nadat hij een vrouw had gedood, terwijl hij op zoek was naar water en voedsel. (Foto: AP)


Volgens een vrijdag vrijgegeven rapport zijn honderden dieren, waaronder olifanten en bedreigde Grevy's zebra's, gestorven in Keniaanse natuurreservaten tijdens de ergste droogte in Oost-Afrika in decennia. De Kenya Wildlife Service en andere instanties telden de dood van 205 olifanten, 512 gnoes, 381 gewone zebra's, 51 buffels, 49 Grevy's zebra's en 12 giraffen in de afgelopen negen maanden, aldus het rapport.

De afgelopen twee jaar hebben delen van Kenia vier opeenvolgende seizoenen te maken gehad met onvoldoende regen, met ernstige gevolgen voor mens en dier, inclusief vee.

Volgens de auteurs van het rapport zijn de zwaarst getroffen ecosystemen de thuisbasis van enkele van de meest bezochte nationale parken, reservaten en natuurreservaten van Kenia, waaronder de gebieden Amboseli, Tsavo en Laikipia-Samburu. Ze riepen op tot een dringende luchttelling van dieren in het wild in Amboseli om een ​​breder beeld te krijgen van de impact van de droogte op de wilde dieren daar.

Andere deskundigen hebben de onmiddellijke levering van water en likstenen aanbevolen in getroffen gebieden. Olifanten drinken bijvoorbeeld 240 liter water per dag, volgens Jim Justus Nyamu, uitvoerend directeur van het Elephant Neighbours Center.

Voor de zebra's van Grevy dringen experts aan op het verbeteren van de hooivoorraad.
Advertenties