Ontwikkeling van Leerkrachten, Happy Teachers day
05 Oct 2022, 16:59
foto


(Aangeboden)

Vandaag, 5 oktober 2022, zat ik als een van de genodigden en als permanente vertegenwoordiger van Suriname bij de UNESCO in Parijs geconcentreerd te luisteren naar de warme woorden toegewijd aan de leerkrachten over de hele wereld. Na de Covid periode is er veel meer beweging ontstaan voor beleid ten aanzien van het beroep van de leerkracht binnen de kringen van de UNESCO. Leerkrachten worden nu gezien als de sleutelfiguren voor transformatie in de sector onderwijs in ieder land.

De tweejaarlijks UNESCO-Hamdan prijs is voor de zevende keer uitgereikt aan 3 organisaties voor projecten die te maken hebben met professionalisering van het beroep van leerkracht. Met 75 inzendingen over de hele wereld zijn er drie projecten in de prijzen gevallen voor 2022. De projecten zijn afkomstig uit de landen Benin (learning in peace, education without violence), Haïti (Training teachers to transform Haïti) en Lebanon (TANAM project for school-based educational reform). Stuk voor stuk aansprekende projecten waarbij mooie voorbeelden zijn opgepakt die met innovatieve inzichten te maken hebben met de professionalisering van het beroep van leerkracht vanuit een achterstandspositie. Een prijzenpot van US$ 300.000 wordt gelijkelijk verdeeld onder de 3 winnaars.

Sinds 2008 is de UNESCO-Hamdan prijs voor de professionalisering van de grond gekomen dankzij de Sheik Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum uit Saudi-Arabië. Het gaat om de promotie  en aansporing van innovaties op het gebied van de ontwikkeling van het lerarenberoep in relatie tot doel nummer 4.c van de bestaande 17 Sustainable development Goals (SDG’s) van de VN.

Internationaal en Nationaal beleid voor leerkrachten
Bij de UNESCO klinkt het woord transformatie van educatie uit de volle borst. Dat bleek ook uit de summit van juni 2022 waarbij 154 landen en bijna 2.000 participanten hun zegje hebben gedaan voor een nieuwe inhoudelijke onderwijs agenda voor het bereiken van met name SDG 4 met een nieuw mandaat. Er zijn bijzondere uitspraken gedaan op de summit. Men heeft onderbouwd dat er wereldwijd 69 miljoen leerkrachten nodig zijn om universeel primair en secundair onderwijs te garanderen in de wereld. Er is een financieel bedrag van US$ 200 miljard jaarlijks nodig om wereldwijd steun te bieden om SDG 4 te realiseren in 2030. Maar, met de huidige besteding van 70% van alle landen met een   budget minder dan 4% van hun GDP komt er geen verandering de sector onderwijs.

Vandaar, dat de UNESCO het tot haar missie heeft gemaakt een apart programma uit te werken voor goedgetrainde leerkrachten voor kwaliteitsonderwijs. Het gat van 69 miljoen leerkrachten moet worden gedicht en het gebrek aan basiskwalificaties en training. De lidlanden zijn daarom opgeroepen om professionaliseringsbeleid te gaan ontwikkelen voor leerkrachten. Nader onderzoek heeft een aantal internationale trends naar boven gebracht waar nationaal en internationaal aandacht voor wordt gevraagd. De ILO, UNESCO, UNICEF,  International Task force on Teacher for Education 2030, UNESCO Associated Network, UNIWIN/UNESCO Chairs, UNEVOC Network hebben hun handen in een geslagen om steun te bieden aan het behalen van de SDG 4. Het grootste zorgpunt is het verkrijgen van internationale financiering voor onderwijs in de verschillende landen.

Vele tekortkomingen
Uit een recent gedaan internationaal onderzoek van de UNESCO zijn er wat opmerkelijke zaken naar boven gekomen. Er is een gebrek aan leerkrachten wereldwijd om de SDG 4 te realiseren in de verschillende landen. Onze leerkrachten hebben te maken met hoge werkdruk, de leerkracht-leerling ratio is hoog, de lage en onaantrekkelijke salarissen en het gebrek aan waardering en vertrouwen in het beroep van leerkracht. De professionalisering van leerkrachten loopt niet goed. Te veel leerkrachten missen de juiste kwalificaties nog om goed te kunnen functioneren in het beroep van leerkracht in het primair en secundair onderwijs.
De leerkrachten missen verantwoordelijkheden voor autonomie en zitten te weinig in het centrum van de macht en besluitvorming. De leerkrachten missen ondersteuning binnen scholen voor support en faciliteiten om hun werk te doen.

Frisse kijk op de rol van de vakbonden in de sector onderwijs
In vele landen heeft men ontdekt dat vakbonden kunnen worden ingezet om de professionalisering van leerkrachten te begeleiden. Er zijn verschillende projecten in landen aan de gang waarbij de vakbonden samen met de ministeries van onderwijs hand in hand aan de slag gaan om de relatie tussen leerkrachten, het beleidscentrum, het onderwijssysteem en de ouders te verbeteren. Bewezen is dat de vakbonden zeer ondersteunend kunnen zijn voor leerkrachten in verschillende landen om professionalisering van leerkrachten en de kwaliteit van onderwijs een sterke impuls te geven. Daar zit volgens mij een geweldige taak weggelegd voor de vakbonden in Suriname om het partnerschap op te zoeken met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de sector.
Ook aan onze hardwerkende leerkrachten, Happy world teachers day!

Henry R. Ori
Advertenties