Haïtiaanse politie vuurt traangas op duizenden
04 Oct 2022, 10:00
foto
Een man rent langs een brandende straatbarricade tijdens een protest tegen de regering en de stijgende brandstofprijzen, in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: Reuters)


De politie in Haïti heeft maandag traangas afgevuurd op duizenden demonstranten die in de straten van de hoofdstad Port-au-Prince protesteerden tegen de regering van premier Ariel Henry en haar aanpak van verlammende brandstoftekorten en stijgende prijzen.

Op beelden van Reuters is te zien hoe een man op een brancard wordt gedragen nadat hij een beenblessure heeft opgelopen en de politie traangas en geweren in de lucht afvuurt om demonstranten uiteen te drijven.

Een bendeblokkade van de belangrijkste brandstofhaven van Haïti vanwege een brandstofprijsverhoging die Henry vorige maand aankondigde, en de resulterende tekorten hebben sommige ziekenhuizen, die worden aangedreven door dieselgeneratoren, gedwongen te sluiten. Het transport is stilgelegd en veel van het dagelijks leven is tot stilstand gekomen.

Het protest vond plaats op de dag dat scholen zouden heropenen na een maand uitstel van de hervatting van de lessen na de zomervakantie vanwege de economische crisis.

"Als de premier onzekerheid en honger oplost, als hij de bendeproblemen in het land kan oplossen en de crisis kan beheersen, zal er geen probleem zijn om de lessen weer op te starten", zei een demonstrant die zichzelf identificeerde als Wilgens tegen Reuters. "Als hij geen antwoord heeft op deze vragen, moet hij aftreden en het ambt aan de juiste persoon overdragen."

Een andere demonstrant, Marckenson, riep Henry op om af te treden. "Ariel heeft niet de waardigheid om de scholen te openen. We zullen de scholen openen en Ariel moet vertrekken."

Haïtianen protesteren tegen de regering en stijgende brandstofprijzen in Port-au-Prince. (Foto: Reuters)

In een verklaring aan de Verenigde Naties de week na de aankondiging van de brandstofprijsverhoging, erkende Henry het recht van mensen om te protesteren tegen stijgende prijzen, maar veroordeelde hij de organisatoren van plunderingen, vandalisme en geweld. "Vroeg of laat zullen ze zich voor hun misdaden moeten verantwoorden voor de geschiedenis en de wet", zei hij.

Het protest kwam een ​​dag nadat de minister van Volksgezondheid van Haïti had gezegd dat ten minste zeven mensen waren overleden aan cholera, wat wijst op meer problemen met toegang tot schoon drinkwater in het armste land van Amerika.

Een uitbraak van de ziekte kostte in 2010 zo'n 10.000 mensen het leven.
Advertenties