Zweden: Duikvaartuig naar lekkende Nord Stream-pijpleidingen
03 Oct 2022, 15:49
foto
Een gaslek bij Nord Stream 2 gezien vanaf de Deense F-16 interceptor op Bornholm, Denemarken. (Foto: Deens Defensiecommando via Reuters)


Zweden heeft vandaag, maandag, een duikvaartuig gestuurd naar de plaats van Russische gaspijpleidingen in de Oostzee die vorige week scheurden na explosies in het gebied. Het duikvaartuig moet een ​​incident onderzoeken dat nieuwe spanning heeft toegevoegd aan de Europese energiecrisis.

Europa onderzoekt wat de oorzaak was van het barsten van drie pijpleidingen in het Nord Stream-netwerk in een daad van vermoedelijke sabotage in de buurt van Zweedse en Deense wateren die Moskou snel op het Westen probeerde vast te pinnen, wat suggereert dat de Verenigde Staten winst zou maken.

Nord Stream, die van Rusland naar Duitsland loopt, staat centraal in een groeiende gasvoorzieningscrisis in Europa, dat tot voor kort sterk afhankelijk was van Russische brandstof, waardoor de prijzen de hoogte in schoten.

Verschillende staten van de Europese Unie hebben noodplannen in gang gezet die kunnen leiden tot rantsoenering terwijl ze racen om alternatieve voorraden te vinden, terwijl Groot-Brittannië nu een "aanzienlijk risico" loopt op gastekorten deze winter, aldus de toezichthouder.

"De kustwacht is verantwoordelijk voor de missie, maar we ondersteunen ze met eenheden", zegt een woordvoerder van de Zweedse marine, Jimmie Adamsson, tegen Reuters. "De enige die we een naam geven is HMS Belos, een reddings- en duikboot voor onderzeeërs."

De Zweedse kustwacht zei dat Nord Stream 1 was gestopt met lekken, maar een overvlucht suggereerde dat er nog steeds gas uit Nord Stream 2 stroomde en naar de oppervlakte borrelde over een straal van 30 meter.

Het Kremlin verdubbelde maandag de beschuldigingen dat het Westen verantwoordelijk was voor de breuken en zei dat de Verenigde Staten daardoor in staat was de verkoop en prijzen van zijn vloeibaar aardgas (LNG) te verhogen.

Washington heeft elke betrokkenheid ten stelligste ontkend. Europese landen vermoeden sabotage, maar willen niet zeggen wie erachter zit.

Het door het Kremlin gecontroleerde Gazprom zei ook dat de stromen zouden kunnen hervatten bij de laatst overgebleven intacte pijpleiding in het Nord Stream 2-netwerk, een suggestie die waarschijnlijk zal worden afgewezen aangezien Europa Nord Stream 2 blokkeerde aan de vooravond van de Russische invasie in Oekraïne in februari.

"Als een beslissing wordt genomen om leveringen via lijn B van Nord Stream 2 te starten, zal aardgas in de pijpleiding worden gepompt nadat de integriteit van het systeem is gecontroleerd en geverifieerd door toezichthoudende autoriteiten", zei Gazprom. De suggestie volgt op de opmerkingen van de Russische vicepremier op zondag dat het Nord Stream-netwerk zou kunnen worden gerepareerd, mits tijd en voldoende geld.

Noorwegen stuurt soldaten

Nord Stream is een vlampunt geweest in de energie-impasse tussen het Westen en Moskou die de westerse economieën heeft geteisterd en een crisis in de kosten van levensonderhoud heeft aangewakkerd. Rusland heeft dit jaar de gasstromen via Nord Stream 1 gestaag verminderd en eind augustus helemaal stopgezet, met de schuld van technische problemen veroorzaakt door westerse sancties. Europese landen zeiden dat Moskou energie als wapen gebruikte.

Nord Stream 2 is nooit operationeel geweest en westerse landen hebben de oproepen van Rusland om hun verzet tegen het project te laten vallen, weerstaan.

Geschrokken door de breuken in de Nord Stream, zijn Europese landen begonnen met het versterken van de beveiliging en bewaking rond kritieke infrastructuur die kwetsbaar zou kunnen zijn voor aanvallen.

Noorwegen, de belangrijkste gasleverancier van Europa en een grote olie-exporteur, zei dat het soldaten had ingezet om grote onshore olie- en gasverwerkingsfabrieken te bewaken.

Italië heeft het toezicht op en de controle op onderwaterenergie- en telecommunicatiekabels verscherpt, vertelde een bron aan Reuters.

De focus heeft zich ook gericht op de beveiliging van andere gastoevoerleidingen. Eni, de grootste importeur van Russisch gas in Italië, zei in het weekend dat Rusland alle gasstromen door het toegangspunt van Tarvisio had stopgezet, hoewel de CEO maandag de stopzetting de schuld gaf van technische problemen op korte termijn.

De stopzetting van de stromen door het toegangspunt van Tarvisio "heeft absoluut niets te maken met geopolitieke factoren. Het is te wijten aan het feit dat Gazprom een ​​geldelijke garantie zou moeten betalen voor het transport van gas van Oostenrijk naar Italië die er eerder niet was", zei Claudio Descalzi.

De landen van de Europese Unie proberen ondertussen een consensus te bereiken over een gasprijsplafond, waartegen sommige landen, waaronder de economische grootmacht Duitsland, zich verzetten.

De leiders van de EU-landen zullen de Europese Commissie vragen om een ​​limiet voor te stellen met behulp van "werkbare oplossingen", volgens een conceptverklaring die door Reuters is gezien.

Hongarije, dat op gespannen voet stond met Brussel en kritiek had op de westerse sancties tegen Rusland, heeft maandag uitstel van betaling verkregen voor de levering van wintergas.


Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April