Dodelijke stormloop bij Indonesische voetbalwedstrijd
02 Oct 2022, 12:39
foto
Fans bestormen het veld in het Kanjuruhan-stadion nadat Arema FC uit de stad Malang in Oost-Java met 3-2 verloor van Persebaya uit Surabaya. (Foto: AP)


Minstens 174 mensen zijn omgekomen bij een stormloop in een voetbalstadion in de oostelijke stad Malang, een van de dodelijkste sportrampen ter wereld. Er braken rellen uit nadat de wedstrijd op zaterdagavond was geëindigd, waarbij gastheer Arema FC uit de stad Malang in Oost-Java verloor van Persebaya uit Surabaya met 3-2.

Teleurgesteld na het verlies van hun team, reageerden duizenden Arema-supporters, bekend als "Aremania", door flessen en andere voorwerpen naar spelers en voetbalofficials te gooien. Fans bestormden uit protest het veld van het Kanjuruhan Stadium en eisten dat het management van Arema uitlegt waarom deze wedstrijd na 23 jaar ongeslagen thuiswedstrijden in een verlies eindigde, aldus getuigen.

De rellen verspreidden zich buiten het stadion, waar ten minste vijf politievoertuigen werden omvergeworpen en in brand werden gestoken te midden van de chaos. De oproerpolitie reageerde door traangas af te vuren, ook richting de tribunes van het stadion, wat paniek veroorzaakte onder de menigte. Traangas is door de FIFA verboden in voetbalstadions.

Sommige fans stikten en anderen werden vertrapt toen honderden mensen naar de uitgang renden in een poging om het traangas te ontwijken. In de chaos stierven 34 mensen in het stadion, waaronder twee officieren, en sommige berichten zeggen dat er kinderen onder de slachtoffers zijn.

"We hebben al een preventieve actie ondernomen voordat we uiteindelijk traangas afvuurden toen fans de politie begonnen aan te vallen, anarchistisch te werk gingen en voertuigen in brand staken", zei politiechef van Oost-Java, Nico Afinta, op een persconferentie vanmorgen vroeg.

Afinta zei dat het dodental waarschijnlijk zal stijgen omdat veel van de ongeveer 180 gewonden die intensieve behandelingen ondergaan in verschillende ziekenhuizen, zich in kritieke toestand bevinden.

Minstens 174 mensen stierven, van wie de meesten werden doodgetrapt nadat de politie traangas had afgevuurd om rellen te verdrijven, waardoor het een van de dodelijkste sportevenementen ter wereld is. (Foto: Reuters)

De Indonesische voetbalbond PSSI heeft de Premier League Liga 1 voor onbepaalde tijd geschorst in het licht van de tragedie en heeft Arema verboden om voor de rest van het seizoen voetbalwedstrijden te organiseren.

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April