Mathoera keurt protestactie ex-militairen af
01 Oct 2022, 20:49
foto


Minister Krishna Mathoera van Defensie keurt het met klem af dat een groep ex-militairen donderdag ineens ervoor kozen om een protestactie te houden. Zij hebben de Kwattaweg gebarricadeerd. Dit terwijl er de afgelopen periode geen onderhoud is aangevraagd. De minister merkt op dat de ex-militairen niet vergeten zijn. In goed overleg zullen de problemen worden opgelost.

Op de groep wordt het beroep gedaan om strafbare handelingen achterwege te laten. “Ik heb slechts een petitie ontvangen en wij hebben daarna gewerkt aan de opgesomde punten in de petitie. Wij van het ministerie van Defensie zijn van oordeel dat wij in goed overleg de problemen zullen oplossen. Binnen onze mogelijkheden zullen wij er alles aan doen om de mensen tegemoet te komen”, laat Mathoera optekenen via haar Voorlichting.

Er zijn twee groepen ex-militairen die door een screening in aanmerking kunnen komen voor een maandelijkse uitkering. Zo krijgen 244 ex-militairen die capabel zijn om te werken doch moeten resocialiseren, een resocialisatietoelage. Dit bedrag is in januari 2021 opgetrokken van SRD 200 naar SRD 300 per maand. 72 ex-militairen die lijden aan een fysieke of mentale beperking, waardoor ze niet in het arbeidsproces kunnen worden ingezet, krijgen maandelijks een invaliditeitsuitkering. Dit bedrag is in januari 2021 opgetrokken van SRD 750 naar SRD 1.000 per maand. Ondertussen is er een voorstel voorbereid om de toelagen wederom enigszins aan te passen. Dit alles binnen de begroting van Defensie.

Tussen minister Mathoera en het bestuur van de Vereniging Surinaamse Veteranen en Ex-Militairen onder leiding van Waldo Jameson is er op 28 juni voor het laatst overleg geweest over de ingediende petitie van 26 mei. Afgesproken werd dat personen die meer sociale steun nodig hebben, zich zouden kunnen aanmelden bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting om in aanmerking te komen voor sociale ondersteuning.

In de afgelopen periode is er een aantal zaken voor deze groep gerealiseerd. Zo is in overleg met het ministerie van Sozavo ervoor gezorgd dat degenen die nog niet over een eigen ziektekostenverzekering beschikken, een basiszorgverzekeringskaart kunnen krijgen. Door de vorige leiding van het ministerie van Defensie, was er een langdurige en oplopende achterstand in de betalingen van het Psychiatrisch Centrum Suriname. Hierdoor werd de begeleiding van de ex-militairen door het PCS stopgezet. Afgesproken is dat de begeleiding van deze groep normaal kan plaatsvinden en dat de kosten hiervan betaald zullen worden door Defensie. Vermeldenswaard is dat geen van de ex-militairen wenst gebruik te maken van deze specialistische hulp bij het PCS.

Vanaf de zittingsperiode van toenmalige defensieminister Ivan Fernald (2005 – 2010), is gewerkt aan de verbetering van het lot van deze groep. Zo werd de stichting Reïntegratie Ex-militairen in het leven geroepen om te helpen bij de resocialisatie. Zo zijn er trainingen verzorgd in elektrotechniek, automontage, autoschade herstel, gawasa, basissecurity, landbouw veeteelt en visserij, rijopleidingen,  koken, metselen, bouw en schilderwerk en zijn een aantal van de mannen hiermee geholpen aan een baan.
Advertenties