OM maakt 10 skalians omgeving Stoelmanseiland onbruikbaar
01 Oct 2022, 11:13
foto
Het Openbaar Ministerie heeft samen met politie en leger skalians in beslag genomen in de omgeving Stoelmanseiland en deze vernietigd. (Beeld: OM)


10 skalians, waarvan 8 grote en 2 kleine, die in het gebied van Stoelmanseiland in het district Sipaliwini opereerden, zijn in beslag genomen en daarna onbruikbaar gemaakt. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM), dat meedeelt dat de afgelopen dagen zijn taak in het kader van bestrijding van milieucriminaliteit is voortgezet. Van 8 september tot en met 30 september heeft het OM met ondersteuning van leden van het Nationaal Leger en het KPS inspectie werkzaamheden verricht.

Gebleken is dat aan de Surinaamse zijde van de rivier het overgrote deel van de oever reeds goudwinningsactiviteiten heeft doorstaan, en daardoor totaal is vernield dan wel dat er thans levendige goudwininngsactiviteiten plaatsvinden. Triest beeld. Op enig moment zal dat vergaande consequenties hebben voor mens en milieu, zegt het OM in een persbericht.

Het OM is tijdens de inspectie ook gestuit op pontons, die grind ontginnen in de rivier in de omgeving Herminakondre. Het is gebleken dat de vergunning van 1 ponton vanaf het jaar 2020 is vervallen. De werkzaamheden zijn onmiddellijk stopgezet en is de ponton en alles wat daarbij hoort, in beslag genomen. De eigenaar moet zich aanmelden op Recherche oost.

De andere ponton behoort toe aan een bekend bedrijf in Suriname, welke wel in het bezit moet zijn van een vergunning. De verantwoordelijke op de ponton is aangezegd om deze vergunning op zeer kort termijn te overhandigen aan Recherche Oost.

Het OM zegt samen met het KPS en leden van het Nationaal Leger de hun toebedeelde taken op basis van wet en recht en in het belang van de samenleving te hebben uitgevoerd en zal zulks ongestoord voortzetten.
Advertenties