Tennislegende Roger Federer kondigt pensioen aan
16 Sep 2022, 01:34
foto
De Zwitser Roger Federer zwaait naar toeschouwers, na het verslaan van Daniil Medvedev van Rusland in hun heren enkelspel van het Shanghai Masters tennistoernooi in Qizhong Forest Sports City Tennis Center in Shanghai, China, 10 oktober 2018. (Archieffoto: AP)


Roger Federer, een van de grootste spelers aller tijden, stopt deze maand met toptennis na de Laver Cup in Londen. De 20-voudig Grand Slam-kampioen speelde sinds Wimbledon 2021 niet meer, waarna hij een derde knieoperatie onderging.

"De boodschap van mijn lichaam aan mij is de laatste tijd duidelijk geweest", zei de 41-jarige Zwitserse Federer. "Ik heb in 24 jaar meer dan 1.500 wedstrijden gespeeld. Nu moet ik erkennen wanneer het tijd is om mijn competitieve carrière te beëindigen." Hij voegde eraan toe: "Aan het tennisspel, ik hou van je en zal je nooit verlaten."

Federer worstelde de afgelopen drie jaar met een knieprobleem dat hem beperkte tot slechts drie van de 11 Grand Slams die sinds het begin van 2020 zijn geweest. Hij heeft geen competitieve wedstrijd meer gespeeld sinds hij afgelopen zomer verloor van Hubert Hurkacz in de kwartfinales op Wimbledon. Vervolgens kondigde hij aan dat hij meer operaties aan zijn knie nodig had, nadat hij eerder in 2020 twee operaties had ondergaan.

Alleen de Spanjaard Rafael Nadal met 22 majors en de Serviër Novak Djokovic met 21, hebben meer Grand Slam-titels bij de mannen, dan Federer. "Dit is een bitterzoete beslissing, want ik zal alles missen wat de tour me heeft gegeven", voegde Federer eraan toe.

"Maar tegelijkertijd is er zoveel te vieren. Ik beschouw mezelf als een van de gelukkigste mensen op aarde. Ik kreeg een speciaal talent om te tennissen en ik deed het op een niveau dat ik me nooit had kunnen voorstellen, veel langer dan ik ooit voor mogelijk had gehouden."

Naast zijn familie, supportteam en fans, bedankte Federer ook zijn tegenstanders uit een gouden tijdperk van het mannenspel.

"Ik had het geluk om zoveel epische wedstrijden te spelen die ik nooit zal vergeten. We hebben eerlijk, met passie en intensiteit gevochten en ik heb altijd mijn best gedaan om de geschiedenis van het spel te respecteren.

"Ik ben enorm dankbaar. We hebben elkaar gepusht en samen hebben we tennis naar een hoger niveau getild."

Federer maakte zijn professionele debuut op 16-jarige leeftijd in 1998 en won zijn eerste Grand Slam-titel op Wimbledon in 2003.

Hij sluit zijn carrière af met een recordaantal van acht overwinningen in het enkelspel bij de All England Club.

Federer's laatste Grand Slam-overwinning kwam op de Australian Open van 2018, toen hij op 36-jarige leeftijd de op één na oudste man werd die een grote titel in het enkelspel won in het Open-tijdperk.

Nadat hij in 2004 voor het eerst op de wereldranglijst stond, was hij tijdens zijn carrière 310 weken de leidende speler op de ATP Tour - een record totdat hij in februari 2021 werd overtroffen door Djokovic.

Hij won de Olympische Spelen van dubbel goud voor Zwitserland naast Stan Wawrinka in Beijing 2008 en zilver in het enkelspel in Londen 2012, toen de Brit Andy Murray zijn finale Wimbledon-nederlaag van de vorige maand ongedaan maakte.

Hij maakte ook deel uit van het Zwitserse team dat in 2014 voor het eerst de Davis Cup won en een recordaantal van zes ATP Finals-titels won.

De driedaagse Laver Cup, die wordt gehouden in de O2 Arena in Greenwich, begint op vrijdag 23 september. Federer zal zich voegen bij Murray, Nadal, Djokovic, de Griekse Stefanos Tsitsipas en de Noorse Casper Ruud in een Europa-team dat het opneemt tegen een team dat de rest van de wereld vertegenwoordigt.

Hij maakte deel uit van de groep die het toernooi, dat in 2017 voor het eerst werd gehouden, heeft bedacht en georganiseerd.

Federer's pensioenaankondiging komt minder dan twee weken nadat de 23-voudig Grand Slam-kampioene Serena Williams speelde wat naar verwachting de laatste wedstrijd van haar carrière zal zijn op de US Open.

De Zwitserse tennisster Roger Federer kust de trofee na het verslaan van de Kroaat Marin Cilic om de finale van het herenenkelspel te winnen op dag dertien op de Wimbledon Tennis Championships in Londen, 16 juli 2017. Federer heeft vandaag aangekondigd dat hij stopt met tennissen. (Archieffoto: AP)

Grand Slam-titels Federer
Federer is de meest succesvolle mannelijke grasveldspeler aller tijden dankzij zijn ongeëvenaarde Wimbledon-succes, met zijn laatste triomf in de All England Club in 2017.

De Australian Open was het volgende meest succesvolle grote toernooi voor de Zwitser en won tussen 2004 en 2018 zes titels in Melbourne Park.

Hij claimde tussen 2004 en 2008 al zijn vijf US Open-titels op rij, terwijl zijn enige overwinning op de Franse Open gravel in 2009 kwam.

Federer bereikte in totaal 31 Grand Slam-finales, voor de laatste keer op Wimbledon in 2019, toen hij verloor van Djokovic met twee kampioenschapspunten.

Reactie op pensioen

De voorzitter van de All England Lawn Tennis Club, Ian Hewitt, feliciteerde Federer met een "werkelijk opmerkelijke carrière".

"Hij zal voor altijd worden gevierd als een van onze grootste Wimbledon-kampioenen, nadat hij de trofee acht keer heeft gewonnen tijdens zijn 22 optredens in de All England Club", voegde Hewitt eraan toe.

"Ik hoop dat Roger na zijn pensionering met enorme tevredenheid en trots kan terugkijken op al zijn prestaties en het hoge aanzien dat hij geniet bij de tennisgemeenschap."

De Argentijn Juan Martin del Potro, die Federer versloeg om de US Open 2009 te winnen, bracht een groot eerbetoon aan zijn rivaal. "Ik hou van je Roger", twitterde hij.

"Bedankt voor alles wat je hebt gedaan in tennis en met mezelf. De tenniswereld zal nooit meer hetzelfde zijn zonder jou."

ATP-voorzitter Andrea Gaudenzi zei: "Hij leidde een ongelooflijk nieuw tijdperk van groei en verhoogde de populariteit van onze sport. Er zijn maar weinig atleten die hun vakgebied op zo'n manier hebben overstegen."

Lawn Tennis Association chief executive Scott Lloyd zei: "Niemand die hem zag spelen zal zijn gratie, elegantie en evenwicht op de baan vergeten."

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April