Rowley: Kwaliteit leven Trinidadanen in gevaar
14 Sep 2022, 17:05
foto
Premier Keith Rowley van Trinidad & Tobago.


Trinidad en Tobago biedt Guyana echt een les over wat niet te doen met zijn enorme olie- en gasinkomsten, aangezien de republiek met twee eilanden worstelt om zijn economie overeind te houden met de inkomsten die elk jaar worden binnengehaald. Premier Keith Rowley schetste tijdens een recente persconferentie een grimmig beeld van de afhankelijkheid van het land van inkomsten uit de energiesector.

"Zonder de inkomsten uit olie, gas en petrochemie zouden onze budgettaire regelingen buitengewoon uitdagend en nijpend zijn", benadrukte de premier. "Het is dus in het belang van Trinidad en Tobago om ervoor te zorgen dat op deze drie gebieden de beste regelingen worden getroffen – we moeten begrijpen dat we nog steeds sterk afhankelijk zijn…"

De premier en een hoogstaand kabinetsteam, waaronder de minister van Energie van T&T, Stuart Young, zijn onlangs teruggekeerd van een weeklange samenwerking met de topmannen van BP, Shell Global en Proman - belangrijke belanghebbenden in de energiesector van het land. Het belangrijkste doel was om de energietoekomst van T&T veilig te stellen, aangezien het land al geruime tijd op een wankel pad zit.

Rowley wees erop dat de olieproductie van T&T "ver, ver naar beneden" is gedaald, wat heeft geleid tot een daling van de aardgasproductie. Hij wees erop dat T&T ooit 4,2 miljard kubieke voet aardgas produceerde, maar met grote velden en geen nieuwe ontdekkingen - dat aantal daalde tot 2,9 miljard.

Rowley zei dat het feit dat de regering van T&T geen gas produceert en de productie in handen van andere besluitvormers laat, het noodzakelijk maakt dat de regering om de tafel zit waar diezelfde beslissingen worden genomen. Zo niet, dan zou de situatie van T&T nog erger kunnen worden, aldus Rowley.

T&T heeft gegevens verzameld om aan te tonen dat de huidige gasproductie voorlopig als duurzaam wordt beschouwd. Maar Rowley zei: "Als we geen beslissingen nemen ... nu en ... de investeringen, laat het diagram zien dat tegen 2026, 2027, 2028 de gasniveaus die beschikbaar zullen zijn in Trinidad en Tobago verstrekkende gevolgen zullen hebben voor de overheidsinkomsten en, naar ik durf te zeggen, voor de levenskwaliteit van alle mensen op Trinidad en Tobago. En dat  als er geen nieuwe verbeteringen zijn."

Rowley zei: dit is de reden waarom de regering hard heeft gewerkt om te veranderen waar het land naartoe lijkt te gaan.

De voormalige minister van Energie van T&T, Kevin Ramnarine, heeft gezegd dat de huidige gasproductie van het land de laagste in 18 jaar is en dat het heel moeilijk zou zijn om dat aantal binnenkort boven de 3 miljard kubieke voet per dag te zien komen.

Aan de andere kant probeert Guyana, een nieuwkomer in de wereldwijde olie- en gasarena, ervoor te zorgen dat het niet eindigt zoals T&T. De vicepresident van Guyana, Bharrat Jagdeo, was zelfs zo ver gegaan om te zeggen dat de economie van T&T in puin lag, nog verergerd door economische schokken die de wereldmarkten hebben getroffen.

Jagdeo bekrachtigde zelfs en zei: "Ik weet niet of ze een probleem hebben met de waarheid, maar het feit is dat de economie niet gediversifieerd is en sterk afhankelijk is van olie en gas en wanneer de prijzen dalen, beginnen dingen uit elkaar te vallen, en worden ze nu geconfronteerd met een aantal van die gevolgen."
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April