VN-weeragentschap voorspelt zeldzame 'triple-dip' La Niña
01 Sep 2022, 08:34
foto
La Niña wordt vaak geassocieerd met nattere omstandigheden in sommige delen van de wereld en drogere omstandigheden in andere, in tegenstelling tot opwarming veroorzaakt door El Niño. (Foto: NOAA)


Het weerbureau van de Verenigde Naties voorspelt dat het fenomeen dat bekend staat als La Niña naar verwachting tot het einde van dit jaar zal voortduren; een mysterieuze "triple dip" - de eerste van deze eeuw - veroorzaakt door drie opeenvolgende jaren van het effect ervan op klimaatpatronen, zoals droogte en overstromingen wereldwijd.

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) zei woensdag dat de omstandigheden in La Niña, die gepaard gaan met een grootschalige afkoeling van de oppervlaktetemperaturen van de oceaan, de afgelopen weken zijn toegenomen in de oostelijke en centrale equatoriale Stille Oceaan met een toename van de passaatwinden.

La Niña, een natuurlijke en cyclische afkoeling van delen van de equatoriale Stille Oceaan, verandert de weerpatronen wereldwijd en wordt meestal geassocieerd met nattere omstandigheden in sommige delen van de wereld en drogere omstandigheden in andere.

De bekendere El Niño - een tegengesteld fenomeen - wordt geassocieerd met opwarming in delen van de wereld.

"Het is uitzonderlijk om drie opeenvolgende jaren een La Niña-evenement te hebben", zei WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas. Hij waarschuwde er snel voor dat de "drievoudige dip" van afkoeling niet betekent dat de opwarming van de aarde afneemt.

"De verkoelende invloed ervan vertraagt ​​tijdelijk de stijging van de mondiale temperatuur, maar het zal de opwarming op lange termijn niet stoppen of omkeren", zei Taalas.

Droogte Hoorn van Afrika
Taalas zei dat de droogte in de Hoorn van Afrika en het zuiden van Zuid-Amerika "de kenmerken van La Niña draagt".

"De nieuwe La Niña-update bevestigt helaas de regionale klimaatprojecties dat de verwoestende droogte in de Hoorn van Afrika zal verergeren en miljoenen mensen zal treffen", zei hij.

Die droogte zal verergeren met een vijfde opeenvolgende mislukt regenseizoen, zo voorspelde de WMO vrijdag, uit angst voor een ongekende humanitaire catastrofe.
Ethiopië, Kenia en Somalië beleven nu al de ergste droogte sinds 40 jaar.

Het verkoelende effect van La Niña weerhield 2021 er ook niet van om een ​​van de zeven warmste jaren ooit te worden.

"Ondanks de hardnekkige La Niña in de equatoriale centrale en oostelijke Stille Oceaan, wordt voorspeld dat wijdverbreide warmer dan gemiddelde zeewatertemperaturen elders de voorspelling van de luchttemperaturen voor september tot november zullen domineren", aldus de WMO in een verklaring. "Dit zal bijdragen aan boven normale temperaturen boven landgebieden, waaronder een groot deel van het noordelijk halfrond."

La Niña leidt ook vaak tot meer Atlantische orkanen, minder regen en meer bosbranden in het westen van de Verenigde Staten, en landbouwverliezen in het midden van de VS. Studies hebben aangetoond dat La Niña duurder is in zijn effecten op de VS dan El Niño.

Samen worden El Niño, La Niña en de neutrale toestand ENSO genoemd, wat staat voor El Niño Southern Oscillation. Samen hebben ze een van de grootste natuurlijke effecten op het klimaat, waarbij ze soms de grote effecten van door de mens veroorzaakte klimaatverandering door de verbranding van kolen, olie en gas versterken en soms dempen, zeggen wetenschappers.

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April