Opleiding JTV getild naar bachelor-niveau
19 Aug 2022, 07:44
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid


De Nationale Assemblee heeft met 41 algemene stemmen goedgekeurd dat de opleiding jeugdtandverzorging (JTV) omgezet wordt naar Opleiding tot Oral Health Therapist (OHT). Deze opleiding heeft met de wijziging van de Wet Uitoefening Geneeskundige Beroepen in De Nationale Assemblee, een wettelijke grondslag gekregen. De OHT behoort nu tot de geneeskundige beroepen.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei donderdag bij de behandeling dat de kwaliteit van de opleiding onder alle omstandigheden wordt bewaakt. Er moeten staatsbesluiten komen waarin dat gegarandeerd wordt. De bewindsman heeft De Nationale Assemblee bedankt voor de brede ondersteuning voor de wetswijziging. Cheryl Dijksteel, voorzitter van de commissie van rapporteurs, merkte op dat met de aanname de rechtszekerheid van het beroep is gegarandeerd.

Er is een behoefte aan 60 OHT'ers landelijk. De directie van JTV heeft de minister verzekerd dat iedereen die afstudeert in dienst zal worden genomen. Hun inzet is dringend noodzakelijk. Er moeten verdere afspraken gemaakt worden met de sector, aangezien tandartsen verschillende inzichten hebben over de verantwoordelijkheid van personen die de opleiding JTV hebben gevolgd. Sommigen verrichten werkzaamheden die slechts een tandarts mag uitvoeren. Er zijn goede voorstellen gedaan door de Tandartsenvereniging waarover verder van gedachten gewisseld zal worden.

Iedereen die een diploma met daarop JTV/OHT krijgt, heeft de mogelijkheid dat in te ruilen voor een diploma waarop alleen OHT is opgenomen. Met de opleiding tot OHT’er wordt de JTV-opleiding verheven tot een bachelor opleiding die vier jaar duurt in plaats van drie. Het gaat om een beroepsopleiding, benadrukte Ramadhin.
Advertenties