Cuba opent kier voor buitenlandse investeringen
18 Aug 2022, 14:15
foto
Cuba wordt geconfronteerd met de ergste economische crisis in 30 jaar


Cuba zegt dat het voor het eerst in 60 jaar buitenlandse investeerders zal toelaten in zijn groot- en kleinhandel. Het besluit is een belangrijke verschuiving voor de communistische regering van het eiland en maakt een einde aan een Fidel Castro-beleid uit de jaren 60 om de detailhandel te nationaliseren.

Maar Cuba wordt nu geconfronteerd met de ernstigste economische crisis in decennia, met stijgende prijzen en publieke ontevredenheid. Het beleid is gericht op het aanpakken van tekorten aan basisgoederen, zoals voedsel en medicijnen, maar stopt bij het volledig openen van de handel.

Regeringsfunctionarissen zeiden dat buitenlandse investeerders in Cuba gevestigde groothandels geheel of gedeeltelijk zouden kunnen bezitten. Maar de detailhandel zal niet openstaan ​​voor internationale investeerders zonder toezicht, omdat "een staatsmarkt moet heersen", zei minister van Buitenlandse Handel, Betsy Díaz Velázquez.

De minister van Economie, Alejandro Gil, zei dat de stap zal zorgen voor "uitbreiding en diversificatie van het aanbod aan de bevolking en zal bijdragen aan het herstel van de binnenlandse industrie".

In 1969 nationaliseerde Fidel Castro Cuba's particuliere groot- en detailhandel. Het nieuwe wetsvoorstel voor buitenlandse investeringen erkent echter dat de gecentraliseerde regering van het land het tekort aan essentiële goederen niet kan oplossen zonder investeringen uit het buitenland.

Onder het nieuwe beleid krijgen bedrijven die al meerdere jaren in Cuba zijn gevestigd prioriteit. Regeringsfunctionarissen zeiden dat ze prioriteit zullen geven aan deals met bedrijven die groene energietechnologieën en apparatuur verkopen die de binnenlandse productie zouden kunnen stimuleren. Het voegde eraan toe dat er in eerste instantie geen marktconcurrentie zal zijn.

Het besluit is iets waar hardliner-revolutionairen zich al jaren tegen verzetten en het succes ervan is geenszins gegarandeerd. En Cuba's streng door de staat gecontroleerde omgeving maakt het voor veel investeerders geen aantrekkelijke optie.

Sommige winkels in het land moesten rantsoenering invoeren om ervoor te zorgen dat consumenten toegang hebben tot essentiële artikelen, zoals bakolie.

Duizenden mensen hebben hun woede geuit over hoge prijzen en tekorten aan voedsel en medicijnen tijdens protesten in het hele land. Ongeautoriseerde openbare bijeenkomsten zijn echter illegaal in Cuba en velen werden als gevolg daarvan gearresteerd.

De pandemie van het coronavirus, lagere subsidies van Venezuela en de strenge beperkingen en sancties van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump op het eiland, hebben allemaal bijgedragen aan de economische problemen. In mei stemde de VS ermee in de sancties uit het Trump-tijdperk tegen Cuba, te versoepelen. Onder de nieuwe maatregelen die zijn goedgekeurd door de regering-Biden, werden de reisbeperkingen en de hoeveelheid geld die inwoners van de VS konden terugsturen naar hun families in Cuba, versoepeld.

Destijds verwelkomde de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken de aankondiging en zei dat het "een kleine stap in de goede richting" was.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April