Column: Borrelpraat no. 727
14 Aug 2022, 22:27
foto


“En jongens, heb ik jullie ook niet bij Kwaku horen schreeuwen: ‘Weg met Chan?”
“Echt niet!”
“Dat bepaalde zielen denken dat hoe harder je midden op een kruispunt bijvoorbeeld blèrt: ‘Weg met corruptelingen!’ dat die dan ook sneller weggaan?”
”Volgens mij moet een bepaald volksdeel nog steeds wennen aan het idee dat er een ‘gladiolen’-president daar zit, dus een die niet op hen lijkt.”
“Gladiolen? Waar slaat dat op?”
“Vraag dat maar aan de weledele Dora. Die gebruikt deze omschrijving.”
“En stel dat we Chan uiteindelijk weggeschreeuwd hebben en hij afstand doet van die felbegeerde troon, wie gaan we dan daar zetten?”
“Lonnie-maan?”
“Here daarboven, behoed ons daarvoor. Chan is zeker niet de beste; eerder de minst slechte, maar die…die…., nee, die echt niet.”
“Goed, dan zetten we daar dan weer onze Bouta-maan?”
“Laat hem rustig te Leonberg aan de rivier in zijn riante villa schaak blijven spelen en zo ver als mogelijk van onze staatskas blijven.”
“Wie komt dan in de plaats van Chan-barka-maan? Onze handenklap Rijmend-maan? Of: Zallons-maan? Hogehart-maan? Gente-maan? Helling-maan? Cammeronne-womaan? Piekee kosi-maan?”
“Ik zeg: geen van hen. Goede actievoerders, die hebben we nodig, maar verder allemaal narcisten die hun eigen ego daar willen zetten, niet hun dienstbaarheid aan de samenleving. Laat ze bijvoorbeeld uit hun midden één voordragen om Chan te vervangen, dan yu sa syi wan bigi feti onderling.”
“Hmm, zit wat in. Goedkoop schelden op de aan de macht zijnde club om daar politieke munt uit te slaan, kan ik ook.”
“Maar Jules, laten we eerlijk zijn, Chan & Co hebben dit gescheld grotendeels zelf veroorzaakt, want in de beginmaanden had de huidige regeerclub de wind veel meer mee dan nu.”
“Ja, komt ervan als je als president en vicepresident niet echt boven je politieke partijleiderschap kan uitstijgen en maar family and friends regelt.”
“Regel toch eerst den lande, je samenleving, de gemeenschap, want dat had je beloofd. Had je maar die club likkers, slijmballen, profiteurs en steelzuchtigen om je heen minstens een jaartje laten wachten. Ze zouden echt niet weglopen of je afzetten.”
“En zie het gevolg: eerst krijgt Lonnie-onze-honnieponnie op de Kwattamarkt ‘crimineel’ naar z’n hoofd geslingerd en dan wan Indiaanse te Apura jaghie Chanie-bigi-maan.”
“Meester, stel u was in zijn plaats en zo een opgejutte vrouw schreeuwt dingen tegen u, wat zou u hebben gedaan?”
“Rustig staan en aanhoren, dan twee stoelen laten aanrukken en met haar onder een boom gaan zitten en met het publiek eromheen, rustig met haar gaan praten, eventueel nanga wan waran biri erbij.”
“Zoals Achaiber op straat die driftige Carlos Duur aanhoorde en hem rustig met z’n rrrrollende ‘r’ antwoord gaf?”
“Ja, zoiets, maar dat moet je kunnen, en je ego en arrogantie moeten je daarbij niet in de weg staan.”
“Maar goed, we hebben de afgelopen week allerlei deskundigen horen praten over de uitspraak van het Constitutioneel Hof. Wat moeten we nu daarmee doen, want zelfs radioman Faik kon daar niet goed overweg mee.”
“Natuurlijk moeten de niet verbindend verklaarde artikelen uit onze kiesregeling bij wet aangepast worden, anders kunnen er geen nieuwe verkiezingen worden gehouden.”
“Dus er moet een eerlijke verdeling van de zetels in onze kiesdistricten plaatsvinden op grond van het aantal kiesgerechtigde inwoners?”
“Natuurlijk, dat volgt uit dat vonnis van het ConH.”
“Maar hoe weten we hoeveel inwoners elk kiesdistrict nu heeft om die zetels eerlijk te verdelen?”
“Door natuurlijk een volkstelling te houden. En dan een simpele, zonder al die vragen over moedertaal, etniciteit, geloof. Gewoon: naam, geboortedatum, dus in feite ID-kaart info natrekken, aangevuld met vooral je vaste woonplaats. Snel klaar. Volgende.”  
“Maar hoe doen we dat? De politiek schijnt tot nu toe niet happig te zijn om dat vonnis van het ConH uit te voeren.”
“Simpel, door zo snel als mogelijk een interim-kabinet samen te stellen; de naam ‘zakenkabinet’ liever niet noemen, die bezorgt bepaalde politieke mensen namelijk kippenvel, doksenvel, kalkoenvel, lottah en schurft.”
“Maar wie zal dat interim-kabinet dan samenstellen?”
“De president, natuurlijk. En net zoals de twee vorige krijgt dit interim-kabinet maar één taak, namelijk: de volgende verkiezingen voor te bereiden en uit te voeren.”
“Twee vorige interim-kabinetten?”
“Ja, het kabinet May en het kabinet Kraag. De eerste in opdracht van gouverneur Johan Ferrier en de tweede in opdracht van bevelhebber Desi Bouterse. Die eerst werd genoemd het Zakenkabinet May en die tweede de Telefooncoup-regering.”
“En hebben beiden de verkiezingen daarna gehouden, goed voorbereid?”
“Zeer zeker. Bij de telefooncoupregering heeft interim-minister Hans Breeveld van Binnenlandse Zaken een uitmuntende job gedaan. Die verkiezing is daarom een van de best voorbereide en uitgevoerde uit onze politieke geschiedenis geworden.”
“Dus de president blijft, maar stelt een interim-kabinet samen, bestaande uit deskundige en ambtelijk ervaren ministers en ministeressen.”
“Zeer goed gezegd, jonge vriend in ons midden.”
“Maar dan zal vooral die oeverloze babbelaar op Binnenlandse Zaken vervangen moeten worden.”  
“Maar zal de huidige VeePee wel kunnen functioneren als voorzitter van een deskundig Interim-kabinet?”
“Ik denk het niet, gezien zijn track-record tot nu toe.”
“Maar de president kan hem niet ontslaan, want ook de VeePee is gekozen.”
“Klopt, dan dragen 7 leden van DNA een nieuwe VeePee voor en als die twee derde van het aantal stemmen haalt, is die de nieuwe interim-VeePee. Klari.”
“Dan zal die nieuwe kandidaat de steun van de NDP moeten krijgen, anders haal je nooit twee derde.”
“Klopt helemaal, dus dat zal waarschijnlijk gebeuren, als men voor dit model kiest.”
“Ja, maar als de marrongemeenschap zich buitengesloten voelt als ’hun’ VeePee plaats moet maken, wat dan?”
“No problem, er komen straks weer verkiezingen dan mag ‘hun’ VeePee proberen om niet alleen terug te komen, maar ook om president te worden.”
“Plus er kunnen in het Interimkabinet zeker twee geschikte ministers uit de Marrongemeenschap zitting nemen.”
“Heren, dan zou ik zeggen: proost op het in te stellen Interim-kabinet.”
“Ja, maar ik wilde wat zeggen over die Nederlandse parlementaire delegatie die nu hier is.”
“Die zoeken naar hun slavernijverleden; wij zoeken naar onze toekomst. Proost nogmaals, dus onze zuiplappenvergadering is hierbij gesloten.”

Rappa

Advertenties