Salman Rushdie op beademing, niet aanspreekbaar
13 Aug 2022, 16:11
foto


Salman Rushdie ligt aan de beademing en kan niet praten nadat hij op het podium in de VS is neergestoken, zegt zijn agent. Andrew Wylie zei dat de 75-jarige auteur één oog kan verliezen na de aanval op een evenement in de deelstaat New York.

Rushdie dook in 1988 onder politiebescherming in het Verenigd Koninkrijk onder nadat de hoogste leider van Iran had opgeroepen tot moord na zijn roman, The Satanic Verses, die door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

De politie arresteerde een verdachte, Hadi Matar (24) uit Fairview, New Jersey voor de aanval. De staatspolitie van New York zei dat de verdachte het podium op rende en Rushdie en een interviewer van het Chautauqua-instituut in het westen van de deelstaat New York aanviel.

Rushdie werd minstens één keer gestoken in de nek en in de buik, zeiden de autoriteiten. Hij werd per helikopter naar een ziekenhuis in Erie, Pennsylvania gebracht.

"Salman zal waarschijnlijk één oog verliezen, de zenuwen in zijn arm zijn doorgesneden en zijn lever is doorstoken en beschadigd", zei zijn agent.

Er is nog geen motief of aanklacht bevestigd door de politie, die bezig is met het verkrijgen van huiszoekingsbevelen om een ​​rugzak en elektronische apparaten te onderzoeken die in het centrum zijn gevonden.

De politie vertelde op een persconferentie dat personeel en publiek de aanvaller op de grond hadden vastgepind waar hij werd gearresteerd. Een dokter in het publiek verleende Rushdie eerste hulp.

De interviewer die bij Rushdie was, Henry Reese, liep een lichte hoofdwond op en werd naar een plaatselijk ziekenhuis gebracht. Reese is medeoprichter van een non-profitorganisatie die onderdak biedt aan schrijvers die worden verbannen onder bedreiging van vervolging.

Linda Abrams, een toeschouwer uit de stad Buffalo, vertelde The New York Times dat de aanvaller bleef proberen Rushdie aan te vallen nadat hij was tegengehouden. "Er waren vijf mannen nodig om hem weg te trekken en hij was nog steeds aan het steken", zei Abrams. "Hij was gewoon woedend, woedend. Intens sterk en gewoon snel."

De in India geboren romanschrijver Rushdie werd in 1981 beroemd met Midnight's Children, waarvan alleen al in het Verenigd Koninkrijk meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht. Maar zijn vierde boek, gepubliceerd in 1988 - The Satanic Verses - dwong hem bijna 10 jaar onder te duiken.

De surrealistische, postmoderne roman wekte verontwaardiging bij sommige moslims, die de inhoud ervan godslasterlijk vonden - een belediging voor een religie of god - en werd in sommige landen verboden.

Bij anti-Rushdie-rellen in India kwamen meerdere mensen om het leven en in Iran werd de Britse ambassade in de hoofdstad Teheran gestenigd.

In 1991 werd een Japanse vertaler van het boek doodgestoken, terwijl een paar maanden later ook een Italiaanse vertaler werd neergestoken en de Noorse uitgever van het boek, William Nygaard, werd neergeschoten - maar beide overleefden.

Een jaar na de publicatie van het boek riep de hoogste leider van Iran, ayatollah Khomeini, op tot de executie van Rushdie. Hij loofde een beloning van US$ 3 miljoen uit in een fatwa - een wettelijk decreet uitgevaardigd door een islamitische religieuze leider.

De premie boven het hoofd van Rushdie blijft actief, en hoewel de Iraanse regering afstand heeft genomen van het decreet van Khomeini, heeft een quasi-officiële Iraanse religieuze stichting in 2012 nog eens US$ 500.000 aan de beloning toegevoegd.

Er is geen reactie van de Iraanse regering op de steekpartij van Rushdie. Iraanse media beschreven Rushdie in hun berichtgeving als een afvallige - iemand die zijn geloof heeft opgegeven of ontkend.

De Brits-Amerikaanse burger - geboren uit niet-praktiserende moslims en zelf atheïst - is een uitgesproken pleitbezorger geworden voor vrijheid van meningsuiting en verdedigde zijn werk bij verschillende gelegenheden.

Toen Rushdie in 2007 door de koningin werd geridderd, leidde dit tot protesten in Iran en Pakistan, waar een minister zei dat de eer "zelfmoordaanslagen rechtvaardigt".

Verschillende literaire evenementen die Rushdie bijwoonde, werden bedreigd en geboycot, maar hij blijft schrijven. Zijn volgende roman, Victory City, verschijnt in februari 2023.

Collega-auteurs zoals JK Rowling en Stephen King hebben steunbetuigingen geschreven.

Booker-prijswinnende auteur, Ian McEwan, noemde het een "verschrikkelijke aanval" die "een aanval op de vrijheid van gedachte en meningsuiting vertegenwoordigt." Hij voegde eraan toe: "Salman is een inspirerende verdediger van vervolgde schrijvers en journalisten over de hele wereld. Hij is een vurige en genereuze geest, een man met een enorm talent en moed en hij zal niet worden afgeschrikt."

Schrijver Taslima Nasreen, die gedwongen werd haar huis in Bangladesh te ontvluchten nadat een rechtbank had gezegd dat haar roman Lajja een belediging was voor het geloof van moslims, zei dat ze nu vreesde voor haar eigen veiligheid na de aanval van Rushdie.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April