Japanse steun voor aanpak wateroverlast
09 Aug 2022, 04:54
foto
Een pompgemaal (Foto: BIBIS)


Suriname krijgt van Japan steun bij het aanpakken van de extreme wateroverlast van de afgelopen periode. Het land zal goederen tegen een bepaalde waarde aanschaffen en laten verschepen naar Suriname. Suriname mag op ongeveer 3 miljoen US$ steun rekenen. Er zullen met de Japanse steun nieuwe water drainagepompen worden geïnstalleerd op strategische plekken in de afwateringsinfrastructuur van Paramaribo.

De geste van Japan komt na een diplomatieke nota van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) aan bevriende naties, om hulp. In een eerder stadium heeft Suriname schenkingen ontvangen van onder meer Guyana en Venezuela.

Japan heeft als reactie op de nota een voorstel gedaan om een ‘grant-aid’ van de ‘Economic and Development program of Japan for Suriname’ open te stellen met betrekking tot het thema ‘water’. De gewenste goederen worden aangeschaft door Japan via een internationale tender en de aankopen worden vervolgens naar Suriname verscheept.

Suriname heeft vaker assistentie van Japan mogen ontvangen middels het ‘Economic and Development program’.  In 2018 stelde Japan een bedrag van 1.8 miljoen US-dollars ter beschikking en daarna wederom een bedrag van 3.4 miljoen US-dollars uit het programma.  

Sato Katsuya, ambassadesecretaris van Japan in Trinidad and Tobago, heeft op 2 augustus een oriënterend bezoek gebracht aan Suriname om de pompgemalen in Paramaribo te bezichtigen. Katsuya heeft sluizen bezocht op verschillende locaties waaronder Weg Naar Zee, Walabastraat, Limesgracht, Drambrandersgracht en Mathoerasluis. Hij bracht ook een bezoek aan minister Riad Nurmohamed van het ministerie van Openbare Werken en de Waterloopkundige Dienst, om beter inzicht te krijgen in de structurele en technische behoeften van het waterhuishouden in Paramaribo.

Het Japans kabinet zal zich in september buigen over het uitgewerkt plan alvorens haar definitieve goedkeuring te geven voor de uitvoering. Overwogen wordt om eveneens ‘early warning systems’ mee te nemen in dit project, zodat de autoriteiten preventief kunnen optreden, zegt de voorlichting van BIBIS.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April