Recordhoeveelheid zeewier verstikt Caribische kusten
04 Aug 2022, 02:54
foto
Lakes Beach is bedekt met sargassum in St. Andrew langs de oostkust van Barbados. Een recordhoeveelheid zeewier verstikt de Caribische kusten van Puerto Rico tot Barbados, aangezien tonnen bruine algen de natuur doden en de toeristenindustrie verstikken. (Foto: AP)


Een recordhoeveelheid zeewier verstikt de Caribische kusten van Puerto Rico tot Barbados, aangezien tonnen bruine algen de natuur doden, de toeristenindustrie verstikken en giftige gassen vrijgeven. Meer dan 24 miljoen ton sargassum bedekte de Atlantische Oceaan in juni, een stijging van 18,8 miljoen ton in mei, volgens een maandelijks rapport gepubliceerd door het Optical Oceanography Lab van de University of South Florida dat "een nieuw historisch record" opmerkte.

In juli was er geen afname van algen in de Caribische Zee, zei Chuanmin Hu, een professor in optische oceanografie die helpt bij het opstellen van de rapporten. "Ik was bang", herinnert hij zich het gevoel toen hij het historische cijfer voor juni zag. Hij merkte op dat het 20% hoger was dan het vorige record van mei 2018.

Hu verzamelde aanvullende gegevens voor The Associated Press waaruit bleek dat het sargassumniveau voor het oostelijke Caribisch gebied dit jaar bijna recordhoogte bereikte, de tweede alleen voor de niveaus die in juli 2018 werden gerapporteerd. De niveaus in het noorden van het Caribisch gebied zijn op hun derde hoogste, na juli 2018 en juli 2021, zei hij.

Zeewier bedekt de Atlantische kust in Frigate Bay, St. Kitts en Nevis. (Foto: AP)

Wetenschappers zeggen dat er meer onderzoek nodig is om te bepalen waarom de sargassum-niveaus in de regio nieuwe hoogtepunten bereiken, maar het Caribische Milieuprogramma van de Verenigde Naties zegt dat mogelijke factoren een stijging van de watertemperatuur als gevolg van klimaatverandering en met stikstof beladen meststoffen en rioolafval zijn.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April