Venezuela: Olie-export juli onder druk van onderbrekingen
03 Aug 2022, 11:55
foto
Een olieveldwerker loopt langs pijpleidingen bij het industriële complex Jose Antonio Anzoategui van PDVSA in de Venezolaanse deelstaat Anzoategui. (Foto: Reuters)


Stroomstoringen die de stroom- en gasleveringen van Venezuela aan het staatsenergiebedrijf PDVSA verstoorden, troffen de olie-export in juli, wat bijdroeg tot een daling van 27% ten opzichte van de voorgaande maand. Dat blijkt uit trackinggegevens van Refinitiv Eikon en de interne documenten van het bedrijf.

De olieverkoop vanuit het OPEC-lidstaat is dit jaar wisselvallig ondanks de levering van verdunningsmiddelen van bondgenoot Iran, aangezien de verouderende infrastructuur van PDVSA, het gebrek aan investeringen en de Amerikaanse sancties de productie en export bleven beperken.

In juli sneed een stroomstoring en een explosie van een gaspijpleiding de dienstverlening naar de ruwe-olie-installaties van PDVSA en het Jose-terminalcomplex af, wat leidde tot de gedwongen sluiting van twee zware-olie-upgrades. Uit de documenten blijkt ook dat de productie van exporteerbare ruwe mengsels werd verminderd.

Volgens de gegevens vertrokken in totaal 29 schepen uit Venezuela met 460.323 vaten per dag (bpd) ruwe en geraffineerde producten en 252.000 ton petroleumcokes en methanol. De cijfers impliceren een daling van 27% ten opzichte van de voorgaande maand en een daling van 38% ten opzichte van juli 2021.

De meeste zendingen gingen rechtstreeks naar China of via overslaghubs zoals Maleisië, zo bleek uit de Eikon-gegevens.

Lage voorraden van de lichtste oliesoorten van Venezuela, mechanische problemen bij upgraders en het langdurige gebruik van de ligplaatsen van de Jose-terminal voor het afnemen van Iraanse import hadden ook gevolgen voor de export.

De verstoringen kwamen te midden van de eerste olietransporten van het land naar Europa in twee jaar, na Amerikaanse autorisaties in mei aan het Italiaanse Eni  en het Spaanse Repsol.

Aan het einde van de maand waren de voorraden van het vlaggenschip van Venezuela, de zware Merey 16, gedaald tot slechts 1,6 miljoen vaten en volgens een van de documenten bedroegen de voorraden opgewaardeerde ruwe olie 1,5 miljoen vaten.

De onder Iraanse vlag varende schepen Serena en Herby kwamen eind juli aan bij Jose's ankerplaats om zoals gepland ruwe olie en condensaat te lossen, terwijl een derde afnemer, Gracy, ook aankwam in Venezolaanse wateren met Iraanse ruwe olie, volgens TankerTrackers.com.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April