Guyana kan Amerikaanse offshore olie in 2035 overtreffen
31 Jul 2022, 10:42
foto
De ligging van Guyana in Latijns-Amerika.


Terwijl de regering-Biden zich concentreert op haar inspanningen om een ​​einde te maken aan nieuwe leasing en boren naar olie en gas in de Golf van Mexico en andere offshore-provincies van de VS, blijven investeringen stromen in projecten voor de kust van Guyana. Uit een nieuwe studie van de energie-intelligentiegroep Rystad Energy blijkt dat de Guyanese olieproductie zo snel groeit dat het de productieniveaus in andere grote offshore-bekkens, waaronder de VS, Noorwegen en Mexico, tegen 2035 zal overtreffen om de op drie na grootste offshore-producent ter wereld te worden.

Rystad meldt dat Guyana sinds 2015 de wereldleider is op het gebied van nieuwe ontdekkingen, met 11,2 miljard vaten olie-equivalent, wat neerkomt op 18% van de totale wereldwijde ontdekkingen en 32% van de ontdekte olie. Die groei werd aangedreven door het productieve Stabroek-blok, waar een consortium onder leiding van ExxonMobilXOM +4,6% sindsdien een reeks belangrijke nieuwe ontdekkingen heeft aangekondigd.

Toevallig was het jaar 2015 ook het jaar waarin de wereldwijde olie-industrie begon te lijden onder een chronische onderinvestering in het vinden van nieuwe reserves die groot genoeg waren om de jaarlijkse consumptie te vervangen. Het is een industrieziekte die vandaag de dag nog steeds voortduurt en heeft geleid tot de huidige onderbevoorrade marktomstandigheden. Exxon kondigde zijn eerste Liza-1-ontdekking aan in mei van dat jaar, en het aantal nieuwe Guyana-ontdekkingen is nu gegroeid tot 32, met nog twee deze week.

De Guyanese overheid is de belangrijkste begunstigde van de netto-opbrengsten van de productie. Rystad merkt op dat de overheid 59% van de totale waarde van het Stabroek-actief ontvangt, vergeleken met de ongeveer 40% die de Amerikaanse overheid zou ontvangen van een typisch offshore-productiegebied volgens de huidige wetgeving. De overheidsinkomsten zullen dit jaar naar verwachting meer dan US$ 1 miljard bedragen, en Rystad zegt dat ze tot 2030 gemiddeld US$ 3,6 miljard per jaar zullen bedragen, oplopend tot $ 12,4 miljard per jaar tot 2040.

Het rapport van Rystad concludeert dat de offshore-productie van Guyana zich in een uitstekende positie bevindt om de energietransitie te doorstaan. Vanwege een geschatte break-evenprijs van slechts US$ 28 per vat, is Guyana "goed gepositioneerd als een bevoorrechte leveringsbron in alle scenario's voor de vraag naar olie voor energietransitie van Rystad Energy." Het rapport wijst er ook op dat "de emissie-intensiteit van de Guyanese productie slechts de helft is van het wereldwijde gemiddelde", en dat deze emissies naar verwachting de komende jaren verder zullen afnemen, grotendeels als gevolg van het gebruik van het nieuwste van het nieuwste FPSO's (drijvende productie-opslag- en losschepen) door het consortium.

De grote hoeveelheden geassocieerd aardgas die in Stabroek worden geproduceerd, brengen nog meer milieuvoordelen met zich mee, en zullen de Guyanese regering binnenkort in staat stellen om oude elektriciteitscentrales die stookolie gebruiken te vervangen door een nieuwe ultramoderne aardgascentrale. De regering gebruikt ook een deel van de inkomsten uit haar olie-ontwikkeling om de installatie van zonneparken en een groot nieuw waterkrachtproject te helpen financieren. Deze projecten zullen niet alleen de uitstoot van de energiesector van het land verminderen, maar ook leiden tot lagere consumentenkosten.

Terwijl al deze vruchtbare groei voor de kust van Guyana plaatsvindt – en ook voor de kust van buurland Suriname – heeft de regering van Biden haar focus voortgezet om ervoor te zorgen dat er geen vergelijkbare offshore olie- en gasontwikkelingen plaatsvinden in de Verenigde Staten. De afdeling Binnenlandse Zaken van Biden, geleid door secretaris Deb Haaland, heeft de afgelopen 18 maanden nog geen enkele succesvolle offshore-leaseverkoop gedaan. Minister Haaland heeft uiteindelijk op 1 juli een ontwerp van een federaal offshore-leaseplan voor 5 jaar uitgebracht, waarin wordt overwogen om gedurende die periode een reeks verkopen te houden, maar benadrukte dat haar afdeling de discretie zou behouden om er geen te houden als ze dat wenst.

Het is dan ook geen verrassing dat de miljarden investeringskapitaal voor nieuwe offshore olie- en gasreserves uit de Verenigde Staten naar landen als Guyana stromen. Na verloop van tijd lijkt dit land van ongeveer 800.000 mensen voorbestemd om een ​​belangrijke olie-exporterende macht te worden en de stagnerende industrie in een land met 330 miljoen inwoners te overtreffen.

Het is gewoon een teken des tijds. (Forbes)
Advertenties