Geen overlevenden bij crash vrachtvliegtuig Oekraïne
17 Jul 2022, 11:15
foto
Er is puin te zien op de crashlocatie van een Antonov An-12-vrachtvliegtuig van een Oekraïens bedrijf, in de buurt van Kavala, Griekenland. (Foto: Reuters)


Een Oekraïens vrachtvliegtuig met munitie van Servië naar Bangladesh is zaterdag laat neergestort in de buurt van de stad Kavala in Noord-Griekenland, waarbij de bemanningsleden aan boord zijn omgekomen. De Servische autoriteiten en de Meridian-luchtvaartmaatschappij hebben dat officieel vandaag, zondag, meegedeeld.

Dronebeelden van de scène toonden smeulend puin van het Antonov An-12-vliegtuig dat in de velden lag. De Griekse autoriteiten zeiden dat er acht bemanningsleden aan boord waren en een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het allemaal Oekraïense burgers waren.

De Oekraïense luchtvaartmaatschappij Meridian, die het vliegtuig exploiteerde, zei dat alle bemanningsleden zijn omgekomen bij de crash.

De Servische minister van Defensie zei dat het vliegtuig 11,5 ton aan producten aan boord had, waaronder mortiergranaten en oefengranaten, gemaakt door de defensie-industrie. De koper van de lading was het ministerie van Defensie van Bangladesh, zei hij.

Denys Bogdanovych, algemeen directeur van Meridian, bevestigde het Servische verslag van de gebeurtenissen. "Dit heeft niets te maken met Oekraïne of Rusland", vertelde Bogdanovych telefonisch aan Reuters.

Getuigen zeiden dat het vliegtuig neerstortte in een vuurbal voordat het explodeerde bij een botsing in maïsvelden rond middernacht lokale tijd. Eerder had de piloot motorpech gemeld en een noodlanding aangevraagd.

De Griekse autoriteiten konden geen informatie verstrekken over de lading van het vliegtuig of de bemanning. De speciale rampenbestrijdingseenheid en legerexperts werden ter plaatse gestuurd, terwijl de lokale autoriteiten een verbod uitvaardigden voor mensen in het gebied.

De Servische minister van Defensie Nebojsa Stefanovic zei dat de lading onder meer verlichte mortiergranaten en oefengranaten omvatte. Het was zaterdag om 18.40 lokale tijd opgestegen vanuit Nis in Servië.

"Het vliegtuig vervoerde 11,5 ton producten gemaakt door onze defensie-industrie. De koper was het ministerie van Defensie van Bangladesh", zei Stefanovic. Hij zei dat de lading van het vliegtuig eigendom was van het Servische bedrijf Valir, een bedrijf dat is geregistreerd om buitenlandse handelsactiviteiten uit te voeren op het gebied van bewapening, militaire uitrusting en andere defensieproducten.

De Griekse staatstelevisie ERT zei dat het signaal van het vliegtuig verloren was gegaan kort nadat de piloot een noodlanding had aangevraagd bij de Griekse luchtvaartautoriteiten vanwege een motorprobleem.

Op ertnews.gr geüploade amateurvideobeelden lieten zien dat het vliegtuig in vlammen snel naar beneden dook voordat het de grond raakte in wat leek op een explosie.

"Ik vraag me af hoe het niet op onze huizen is gevallen", vertelde een getuige, Aimilia Tsaptanova, aan verslaggevers. "Het was vol rook, het maakte een geluid dat ik niet kan beschrijven en het ging over de berg. Het passeerde de berg en draaide zich om en stortte neer in de velden."

Een hooggeplaatste bron bij de Jordaanse regelgevende commissie voor de burgerluchtvaart ontkende de eerste berichten dat het vliegtuig op weg was naar Jordanië. De bron zei dat zijn vluchtroute een tussenstop op de internationale luchthaven Queen Alia in Jordanië omvatte om 21.30 uur lokale tijd om bij te tanken, meldde het staatspersbureau Petra zondag.

Het zou ook stoppen in Riyad en Ahmedabad in India voordat het naar Dhaka zou gaan, zei de Servische minister van Defensie.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April