Chirurgische missie helpt 9 kinderen met darmafwijking
16 Jul 2022, 10:45
foto


Een kinder-chirurgische missie zal van 17 tot en met 27 juli in het Diakonessenhuis, 9 kinderen met de diagnose ‘ziekte van Hirschsprung’ -een darmafwijking-,  behandelden. Het Diakonessenhuis zegt trots te zijn om in samenwerking met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), dat gereed staat voor eventuele intensive care bijstand en 's Lands Hospitaal, dat 2 kinderverpleegkundigen ter beschikking stelt, mee te kunnen werken binnen deze missie.

Het team bestaat uit de hoofdverantwoordelijke dokter A. Jewbali, chirurg, de verplegenden op de kinderafdeling, het operatieteam van het Diakonessenhuis, de anesthesisten, de kinderartsen en de patholoog van AZP, die samen met de gast-chirurg en gespecialiseerde verpleegkundige, de kinderen zal helpen.

Bij de ‘ziekte van Hirschsprung’ is er geen beweging van de darmen vanwege het ontbreken van zenuwcellen. Hierdoor vindt er ophoping van ontlasting plaats met als gevolg enorme hardlijvigheidsklachten. De kinderen zouden als deze missies niet bestonden, of naar het buitenland moeten gaan voor de behandeling tegen veel hogere kosten, of leven met een aangeboren afwijking, met meestal vele complicaties.

In Suriname worden er jaarlijks kinderen geboren met een afwijking van het maagdarmstelsel. Hierbij kan het zijn dat het poepgaatje niet goed, of helemaal niet is aangelegd. Ook kan het zijn dat de darmen niet goed werken waardoor poepen niet, tot heel moeilijk gaat. Sinds 2007 worden deze kinderen in Suriname zelf geopereerd, geeft het Diakonessenhuis aan. Er zijn al meer dan 150 operaties in het samenwerkingsverband uitgevoerd.

De operaties worden uitgevoerd door Surinaamse chirurgen die worden bijgestaan door buitenlandse kinderchirurgen, die gespecialiseerd zijn in deze operaties. Zij komen regelmatig in missieverband naar Suriname om deze kinderen te helpen. 
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April