Minister van Financiën zou zelf moeten bedanken
15 Jul 2022, 16:50
foto


Het verhaal dat door de president wordt voorgehouden over de diefstal van miljoenen uit de staatskas klinkt zeer ongeloofwaardig. Dat de Staat geen grote bedragen mocht uitgeven vanwege een overeenkomst tussen IMF, CBvS en het ministerie, heeft geleid dat het megafraude schandaal aan het licht is gekomen, is zwak.

Dagelijks gaan er rapportages over de inkomsten en uitgaven vanuit het CBvS naar het ministerie. Dit ook in verband met het cashflow management systeem dat gebruikt wordt door het ministerie. Dat een storting van SRD 14 miljoen op 25 april niet opgemerkt wordt door de controledienst roept al vragen op. Maar dat er weer SRD 26,9 miljoen op 14 juni onopgemerkt is afgeschreven van de rekening van het ministerie van Financiën geeft al duidelijk aan dat er veel meer speelt.

Volgens de president heeft de ontdekking en alarm slaan door de CBvS voor een storting van SRD 20 miljoen ertoe geleid dat er een onderzoek is geweest en gebleken is dat de valse reçu’s worden uitbetaald. Deze onthulling van de president geeft de minister onmiddellijk een brevet van ongeschiktheid. Hij is gefaald in het correct uitoefenen van zijn taken conform de  comptabiliteitswet en andere wetten. Vanuit het ministerie is juist in een persbericht aangegeven dat de ontdekking op Financiën is gedaan. Dit is misleiding.

Artikel 24 van de Comptabiliteitswet geeft aan dat de minister verantwoordelijk is voor het financieel beheer dat moet voldoen aan de eisen van rechtmatigheid, ordelijkheid en controleerbaarheid. Verder moet het financieel beheer overigens zo doelmatig mogelijk ingericht zijn. Artikel 25 lid 2 van dezelfde wet geeft aan dat de minister verantwoordelijk is voor het beheer van de staatskas. Zonder een moment van twijfel kan gesteld worden dat de minister sterk gefaald heeft in de handhaving van de wet. Hij is goed gefaald in het dragen van de verantwoordelijkheid die de wet hem opdraagt. Dit zou al reden genoeg moeten zijn dat de minister de eer aan zichzelf houdt en opstapt.

Meer nog zegt de wet en met name artikel 27 lid 2 dat de minister  verantwoordelijk is voor de centrale administratie van de staatskas. De minister heeft deze verantwoording sterk verzaakt. Het land is inmiddels voor minimaal tientallen miljoenen SRD’s benadeeld, dan nog neemt de regering de minister constant in bescherming.
De Comptabiliteitswet geeft de minister in artikel 35 lid 1 nog de bevoegdheid regels vast te stellen met betrekking tot het financieel beheer, het materieelbeheer en de administraties die ten behoeve van dat beheer worden bijgehouden.

Ondanks al deze verregaande bevoegdheden die de minister bij wet meekrijgt is heeft hij behoorlijk gefaald in het uitoefenen van zijn taak. De president zou alleen op basis hiervan de minister al op non-actief moeten hebben gesteld of bedankt.

Times of Suriname vermeldt dat er meerdere gevallen zijn waarbij er miljoenen SRDs (bedragen in omvang van SRD 9 miljoen) zijn gestort op rekeningen van derden. Deze nieuwe ontwikkeling in de zaak geeft aan dat er flink gegraaid is in de staatskas en de omvang ervan niet eens te schatten is.

Gezien deze minister al meerdere malen betrokken is geweest bij grote corruptieschandalen zoals Surfin NV, HPSG, MoU met een dubieuze Italiaans bedrag voor een lening van US$ 2 miljard, waarbij diverse wetten zijn overtreden en het verzaken van de verantwoordelijkheden die de Comptabiliteitswet aan de minister geeft, zou hij onmiddellijk de laan moeten worden uitgestuurd. De minister is bezig momenteel zijn eigen falen te corrigeren en zwarte schapen te zoeken op zijn ministerie. Iedereen met uitzondering van de minister, die juist wettelijk de verantwoordelijkheid draagt op het ministerie, is verantwoordelijk voor deze grote diefstal uit de staatskas.

Schandaliger kon het niet zijn. Maar afsluitend kan meegegeven worden dat indien deze zelfde minister bij het tekenen van een MoU met een Italiaans bedrijf namens de CBvS kan tekenen, zonder dat de bank van het land kennis van draagt, dan hoeven wij er niets aan toe te voegen. Dit is het niveau van de ministers en de regeringsleider van dit land, in wiens handen het financieel en materieel beheer van het land ligt.

Amzad Abdoel
Gewezen DNA-lid.  
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April