Haïti: Bendegeweld houdt duizenden gevangen in stad
13 Jul 2022, 22:54
foto
Bendegeweld in de hoofdstad van Haïti dwingt inwoners hun huizen te ontvluchten. (Foto: Reuters)


Door vuurgevechten tussen rivaliserende Haïtiaanse bendes in de buurt van de hoofdstad Port-au-Prince, zitten duizenden mensen gevangen in een klein kustplaatsje. Ze hebben geen toegang tot water, voedsel of medische zorg, zeiden een plaatselijke predikant en een buitenlandse hulporganisatie dinsdag.

Meer dan 50 mensen zijn sinds vrijdag gedood in de stad Cite Soleil, zei de burgemeester. De Verenigde Naties zei dinsdag dat het geweld haar dwingt voedselhulp en arbeiders per vliegtuig en schip van Port-au-Prince naar andere delen van het land te verplaatsen.

Bewoners hebben de wijk Cite Soleil in Brooklyn niet kunnen verlaten sinds de gevechten uitbraken, zei pastoor Jean Enock Joseph. De stad heeft een bevolking van 250.000. "Mensen komen er niet doorheen. Voedsel komt er niet doorheen", zei Joseph in een telefonisch interview. "Vanuit humanitair oogpunt bevinden we ons in een ernstige situatie."

Artsen zonder Grenzen zei in een verklaring dat de weg die naar de buurt leidde, bezaaid was met brandende of ontbindende lichamen. "Het kunnen mensen zijn die zijn omgekomen tijdens de gevechten of mensen die probeerden te vertrekken die werden neergeschoten - het is echt een slagveld", zegt Mumuza Muhindo, hoofd van de Haïtiaanse missie voor Artsen zonder Grenzen.

Het geweld tussen bendes is enorm toegenomen sinds de moord vorig jaar op president Jovenel Moise. Bloedige turfoorlogen komen steeds vaker voor, met mensenrechtenactivisten in mei die zeiden dat een langdurige confrontatie bijna 150 mensen heeft gedood.

"De veiligheidssituatie is een belangrijk probleem in Haïti. Premier Ariel Henry werkt aan een snelle oplossing", zei een woordvoerder van het kabinet van de premier in reactie op een verzoek om commentaar.

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) zei dinsdag dat het in reactie op bendegeweld een veerdienst heeft opgezet die voedselhulp van Port-au-Prince naar andere delen van het land brengt. Het maakt ook gebruik van korte vluchten voor zijn werknemers.

Het bureau heeft op die manier al 2.000 ton hulp verscheept, vertelde Jean-Martin Bauer, WFP-landendirecteur in Haïti, via een videoverbinding aan journalisten. "Dit geweld heeft gevolgen gehad voor de markten, de handel en het levensonderhoud en heeft de stad afgesneden van de rest van Haïti", zei hij.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March