Om het spel en de knikkers
11 Jul 2022, 10:45
foto


Er zijn twee spreekwoorden en uitdrukkingen waar ‘knikkers’ in voorkomen:
1: het is niet om de knikkers, maar om het recht van het spel (=het is niet voor persoonlijk voordeel, maar omwille van de rechtvaardigheid) en
2: niet om de knikkers, maar om het spel (=het gaat niet om het winnen, maar om het spel)

De opschudding ontstaan door de uitgifte van domeingrond bekend als het Sabaku Project, verdeeld in 350 bouwkavels, heb ik in de volgende metafoor samengevat.  
In de aanvalslinie, het middenveld en de verdediging in de achterhoede, is heel wat gesteggel ontstaan over het spel om de verkrijging en/of de toewijzing van domeingrond. Of het nu gaat om de thuiswedstrijd in de Sabaku arena, of om uitwedstrijden in Texas, Sunny Point of andere speelvelden, de VAR, normaliter de Video Assistant Referee, heeft geen boodschap aan de spelregels.
Ook de Verenigde Arbitrage Raad, wie of wat die nu precies is mag u zelf invullen, normaliter verantwoordelijk voor de handhaving van de regelgeving op het gebied van het spel van geven en nemen gemeenschapstrofeeën, is klaarblijkelijk voor de matchfixers door de knieën gegaan.
Het falen, als je dat tenminste zo kunt noemen, van beide VARs is te verwoorden in dit epigram of puntdicht:    
Als macht zegeviert over recht
als voorrecht gaat vóór recht
dan komt van het recht
op den duur geen barst terecht


Matchfixers zijn lieden die zich schuldig maken aan matchfixing. In sporten en spelen wordt gesproken van wedstrijdvervalsing (ook bekend als wedstrijdmanipulatie, matchfixing en gamefixing) als het resultaat van een wedstrijd volledig of gedeeltelijk bepaald wordt door een deelnemer en/of een andere betrokkene (bijvoorbeeld een scheidsrechter, of trainer) die moedwillig verliest of valsspeelt. Matchfixing druist niet alleen in tegen de regels van de sport, het is in de meeste gevallen ook een overtreding van de wetgeving.

Matchfixing is nu niet direct strafbaar, maar bijvoorbeeld omkoping of oplichting wel. Het expliciet strafbaar maken van matchfixing moet het makkelijker maken voor het Openbaar Ministerie (OM) om bijvoorbeeld frauderende sporters en matchfixers te vervolgen.

Terug naar de realiteit: er is inderdaad geen wet die verbiedt dat politici gronden mogen krijgen, maar het gaat om de manier waarop dat gebeurt. De gronden zijn de knikkers, de manier waarop die, onder welke titel ook, verkregen worden, is het spel. Het beginsel van fair play moet ervoor zorgen dat bestuurlijke organen eerlijk handelen wanneer ze besluiten nemen.

George Orie

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April