CIS en Bigi Poika-Akarani tekenen voor duurzaam bosgebruik
06 Jul 2022, 08:42
foto
Het tekenen van de natuurbeschermingsovereenkomst tussen Conservation International Suriname en de Bigi Poika -Akarani gemeenschap. (Foto: CIS)


Conservation International Suriname (CIS) en de Bigi Poika-Akarani gemeenschap hebben afgelopen week een natuurbeschermingsovereenkomst (‘Conservation Agreement’-CA) gesloten. Deze overeenkomst omvat naast het verder helpen beschermen van de cultuur van de inheemse gemeenschappen, ook het behoud en beheer van het bos, dat eeuwenlang door hen beschermd is.

Namens CIS tekende John Goedschalk, directeur CI Suriname en namens de Bigi Poika-Akarani gemeenschap tekenden de kapitein Ivanildo Iejoenakame, basja Dionne Wirip M. en de hoofdbasja Keith Arümjo M.

In de overeenkomst is onder andere opgenomen dat de Akarani hun gemeenschapsbos voor een lange termijn door willen gebruiken voor de ontwikkeling van het dorp en dat de producten die uit het bos gehaald worden zoals oliën, palm- en liaansoorten, verschillende boomsoorten voor de bouw, medicinale planten, bosvruchten etc., beschikbaar blijven. Bovendien staat het hebben van schoon water voorop (dus vermijden van mijnbouw). In het leefgebied van Bigi Poika komen namelijk verschillende zoetwaterbronnen voor die mogelijkheid scheppen tot zelfvoorziening van drinkwater.

Verder wensen de mensen van Bigi Poika-Akarani naast het monitoren van hun gemeenschapsbos, ook de aangrenzende -verlaten - beschermde gebieden te helpen beheren, om de invasie van illegale praktijken (mijnbouw en houtkap, stroperij, etc.) in te dammen, dan wel te voorkomen. Het gaat voornamelijk om het westelijk aangrenzend gebied, het Boven-Coesewijne natuurreservaat, 27.430 ha groot. Dit gebied maakt deel uit van het leefgebied van Akarani. Deze samenwerkingsafspraken tussen Akarani en CI-Suriname zijn uitvoerig in de overeenkomst beschreven, zodat alle partijen hun verantwoordelijkheden kennen, en de duurzame ontwikkeling ter hand nemen.

Illegale houtkap en gebrek aan adequate kennis en inkomstenbronnen, zijn enkele van de uitdagingen waarmee de lokale gemeenschap te kampen heeft. Een groot deel van de mensen is afhankelijk van het bos en de culturele verbintenis vormt hun levensader, benadrukt CIS in een persbericht. De Bigi Poika-Akarani gemeenschap wil in het belang van huidige en toekomstige generaties en de aanwezige biodiversiteit ervoor zorgen dat hun omringend bos á 49.000 hectare (waarvan 22.000ha voor productief duurzaam gebruik is, en 27.000ha beschermd gebied is) duurzaam gebruikt wordt.

Met het Trio dorp Alalapadu, in het zuidwesten van Suriname, is jaren geleden ook een samenwerkingsverband voor bosbehoud en -beheer met afspraken over samenwerking in duurzame projecten gesloten. Er zijn overeenkomsten met andere gemeenschappen in voorbereiding. Voor Alalapadu geldt als uitvloeisel van de CA, de oprichting van de Tuhkafabriek voor de verwerking van de Tuhkanoten (Brazil nuts) tot o.a. olie en noten.  

Het proces om te komen tot de overeenkomst heeft zeker 2 jaar in beslag genomen en heeft plaatsgevonden volgens de culturele tradities van de Bigi Poika-Akarani en de internationale standaarden (het ‘Conservation Stewardship’ Programma) voor het participeren van gemeenschappen in het tot stand komen van overeenkomsten. In dit proces hebben alle partijen hun wensen geuit en zijn samen tot werkbare besluiten gekomen. Er is ook nauw met andere stakeholders gewerkt, waaronder de stg. Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) en het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport.
Advertenties