VN secretaris-generaal zal zich inzetten voor Suriname
03 Jul 2022, 00:01
foto
VN secretaris-generaal António Guteres en president Chan Santokhi tevens Caricom voorzitter begroeten elkaar. Voor het eerst brengt de hoogste man van de VN een bezoek aan Suriname. (Foto: René Gompers)


De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), António Guterres, is onder de indruk van hoe Suriname zich tegen de klimaatverandering weert. Met de aanplant van mangrove wordt een deel van de kustlijn beschermd tegen de oprukkende zee terwijl er land gewonnen wordt. Ook wordt een beleid uitgevoerd om zoveel mogelijk van het tropisch regenwoud dat voor 90% het land bedekt, te behouden. Bovendien is Suriname carbon negatief: de uitstoot van schadelijke stoffen in de atmosfeer is verwaarloosbaar. Guterres biedt hulp; hij gaat ervoor zorgen dat het land gemakkelijker zal kunnen komen aan financiën om het werk voort te zetten.

Guterres en president Chan Santokhi hebben op het presidentieel paleis uitleg gegeven over het bezoek van de VN topman. Hij heeft onder andere enkele Inheemse stammen bezocht en heeft een rondleiding gekregen van professor Sieuwnath Naipal op de mangrove aanplant te Weg naar Zee. Guterres vindt het erg dat de Inheemsen last hebben van de milieuschade terwijl zij het milieu nooit hebben vervuild. Van de kwelders te Weg naar Zee is hij diep onder de indruk. Hij heeft met eigen ogen gezien dat Suriname op natuurlijke wijze de opmars van de zee stuit. Er wordt land gewonnen waardoor de kustlijn zich hersteld en verder kan uitbreiden in de zee.

VN secretaris-generaal António Guterres plant samen met professor Sieuwnath Naipal een mangroveplant
te Weg naar Zee. (Foto: Ranu Abhelakh)

De VN secretaris-generaal stelt Suriname als voorbeeld voor andere landen. De klimaatcrisis is ernstig, leiders falen om beleid te voeren om de uitstoot van schadelijke stoffen aan banden te leggen en om schade van met milieu te stoppen. Tropisch regenwoud wordt op grote schaal vernietigd. Guterres:  "Het is een simpele berekening: beschermen we het regenwoud dan beschermt het ons ook, vernietigen we het, dan vernietigen we onszelf."

Wat ik heb gezien in Suriname geeft mij hoop en inspiratie," vervolgt Guterres. "Wat ik in de wereld zie zorgt voor diepe schok en boosheid." Hij geeft aan dat de slechte manier hoe men in bepaalde delen van de wereld met de natuur omgaat met alle nare gevolgen van dien, "afschuwelijk en beschamend is, een langzame wereldwijde zelfmoord". Men moet een voorbeeld nemen aan Suriname, stelt Guterres.

De VN-topper merkt op dat Suriname wel nog "extreem kwetsbaar" is voor de gevolgen van klimaatsverandering. "De wereld is verplicht om zwaar te investeren in steun aan Suriname, aan de aanpassingen die het maakt," stelt hij. "Want Suriname geeft de wereld een gift. Dat is het tropisch regenwoud dat het land in staat stelt om carbon negatief te zijn." Hij roept de wereld op om het voorbeeld van Suriname en het Caribisch gebied te volgen en hen te steunen.

Suriname is van plan om de enorme olie- en gas voorraden op zee te ontwikkelen. Guterres zegt geen voorstander te zijn van 'oil and gas projects.' Maar in het geval van Suriname en Guyana roept hij op om "maximale voorzichtigheid en maximale beheersing bij dit probleem toe te passen."

Guterres erkent dat voor landen als Suriname het erg moeilijk is om aan bepaalde goedkope leningen te komen. Suriname wordt aangeduid als 'middle income country' waardoor het moeilijk tot geen toegang heeft tot bepaalde fondsen. Hij heeft graag dat de voorwaarden voor deze landen, Suriname in het bijzonder, aangepast worden. Hij heeft de opdracht al gegeven om te onderzoeken hoe het land tegemoet te komen. President Santokhi is Guterres heel erg dankbaar. De VN secretaris-generaal woont vandaag de opening bij van de Caricomtop.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April