VN-chef op 3 juli in Suriname voor Caricom-top
26 Jun 2022, 14:47
foto
Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, komt op 3 juli naar Suriname voor de 43e Caricom-top. (Foto: VN)


De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), António Guterres, brengt op 3 juli een bezoek aan Suriname om de 43e Vergadering van de Conferentie van Regeringsleiders van de Caribische Gemeenschap (Caricom) bij te wonen. De top wordt gehouden van 3 tot 6 juli.

Het Caribisch gebied is een van 's werelds zwaarst getroffen regio's door verslechterende klimaateffecten, ondanks dat het een van de minste is dat heeft bijgedragen aan het probleem. De Caribische landen hebben zelf een zeer lage uitstoot van broeikasgassen. In maart wees het IPCC (Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering) het Caribisch gebied aan als zeer klimaatkwetsbaar, wat betekent dat de mensen 15 keer meer kans hebben om te overlijden aan de gevolgen van het klimaat.

In het licht van deze ernstige klimaatuitdagingen en met zeer schaarse middelen, neemt de regio essentiële stappen om klimaatbestendigheid op te bouwen, wat de secretaris-generaal uit de eerste hand zal observeren tijdens zijn verblijf in Suriname. Hij zal een inheemse gemeenschap in het regenwoud bezoeken om meer te leren over het benutten van inheemse kennis om te helpen bij de aanpassing aan de klimaateffecten.

Hij zal ook het belang van op de natuur gebaseerde klimaatoplossingen onderstrepen tijdens een bezoek aan een herstelplaats voor mangroves aan de kust, waar hij getuige zal zijn van de gevoeligheid van de kustlijn van Suriname voor overstromingen en erosie. Deze bedreigingen zijn versterkt door de stijging van de zeespiegel en een toename van extreme weersomstandigheden als gevolg van de klimaatcrisis.

In de afgelopen jaren is Suriname, onder leiding van hydroloog Professor Siewnath Naipal, begonnen met het implementeren van een mangrove herbeplantingsprogramma langs de kust. Via dit initiatief, dat ook deels wordt gefinancierd met internationale donaties, is op verschillende plaatsen langs de kust mangrovevegetatie hersteld. Suriname staat met zijn lage kustlijn in de top 10 van meest kwetsbare landen wat betreft zeespiegelstijging.

Met een focus op het milieu en de biodiversiteit en op hoe beide worden beïnvloed door klimaatverandering, zal de secretaris-generaal voorafgaand aan zijn bezoek aan Suriname eerst de VN-oceaanconferentie van 2022 bijwonen, waar hij jongeren zal toespreken en betrekken bij het jongeren- en innovatieforum van de VN-oceaanconferentie.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April