G7-landen gaat voor verbod op invoer Russisch goud
26 Jun 2022, 10:40
foto
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz verwelkomde de Amerikaanse president Joe Biden in het kasteel Schloss Elmau in Beieren op de dag van de top van de G7-leiders. (Foto: Reuters)


De Verenigde Staten (VS) heeft gezegd dat de Groep van Zeven (G7)-landen de invoer van Russisch goud zal verbieden met als doel de sancties tegen Moskou aan te scherpen. Russische troepen voerden vandaag, zondag, raketaanvallen uit op de Oekraïense hoofdstad Kiev na het behalen van terreinwinst in de oostelijke regio van Luhansk.

"Samen zullen de G7 aankondigen dat we de invoer van Russisch goud zullen verbieden, een belangrijke export die tientallen miljarden dollars binnenhaalt voor Rusland", zei president Joe Biden terwijl de leiders van 's werelds rijkste landen bijeenkwamen in de Beierse Alpen. De maatregel werd aanvankelijk door het Verenigd Koninkrijk gemarkeerd als een gezamenlijke actie die werd ondernomen samen met andere G7-leden Canada, Japan en de VS.

Een hoge vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering die sprak op voorwaarde van anonimiteit vertelde verslaggevers echter dat de G7 dinsdag een officiële aankondiging zou doen over het verbod op de invoer van goud.

De eerste sessie van de top vandaag zal gericht zijn op de wereldeconomie en het "zeer verontrustende beeld" nu het conflict in Oekraïne de inflatie en energieprijzen opdrijft.

De sanctie van Russisch goud is geprezen als een van de prestaties van de top en zal waarschijnlijk zal doorgaan. Maar rekening houdend met hun eigen economieën, is het onwaarschijnlijk dat de leiders van de G7 groen licht zullen geven voor extra sancties, "met name de invoer van gas uit Rusland naar Europa", zei Al Jazeera's correspondent James Bays.

Ondertussen riep de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, zondag de G7-landen op om te reageren op de nieuwe raketaanval op Kiev door verdere sancties op te leggen aan Rusland en meer zware wapens aan Oekraïne te leveren.

"Dit 7 jaar jonge Oekraïens kind sliep vredig in Kiev totdat een Russische kruisraket haar huis beschoot. Veel meer mensen in Oekraïne zijn geraakt. De G7-top moet reageren met meer sancties tegen Rusland en meer zware wapens voor Oekraïne”, zei Kuleba op Twitter.

Goudexport belangrijke inkomstenbron

Goudexport is een belangrijke bron van inkomsten voor Rusland in termen van zijn vermogen om transacties uit te voeren met het wereldwijde financiële systeem. Vorig jaar waren ze US$ 15,45 miljard waard en rijke Russen hebben edelmetaal gekocht om het financiële effect van westerse sancties te verminderen.

De repressie is waarschijnlijk de meest betekenisvolle economische maatregel tegen Moskou die is aangekondigd tijdens de driedaagse bijeenkomst van de G7.

Sancties tegen Moskou beginnen de Russische economie en het langetermijnvermogen van president Vladimir Putin om de invasie in Oekraïne voort te zetten, diep door te dringen. De oorlog is nu in zijn vijfde maand.

De Londense goudmarkt had op 7 maart al zes Russische raffinaderijen stilgelegd. De Britse premier Boris Johnson zei in een verklaring dat het goudverbod "Russische oligarchen direct zal treffen en het hart van Putins oorlogsmachine zal treffen".

"We moeten het Putin-regime uithongeren van zijn financiering. Het Verenigd Koninkrijk en onze bondgenoten doen precies dat”, zei hij.

Westerse landen legden Moskou wijdverbreide sancties op die gericht waren op zijn financiën, waaronder het bevriezen van de activa van de centrale bank om de toegang tot deviezenreserves te blokkeren.

De leiders van de Europese Unie kwamen eerder deze maand overeen om tegen het einde van dit jaar 90 procent van de olie-invoer uit Rusland te verminderen, waardoor een essentiële financieringsbron voor Moskou werd afgesloten.

De G7-top biedt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz de kans om assertiever leiderschap te tonen in de nasleep van de crisis in Oekraïne. Scholz beloofde een revolutie in het Duitse buitenlands en defensiebeleid na de Russische invasie in februari. Hij beloofde het leger te versterken en wapens naar Oekraïne te sturen. Maar critici hebben hem er sindsdien van beschuldigd te treuzelen en tegenstrijdige berichten te sturen.

"De top moet niet alleen de boodschap uitdragen dat de NAVO en de G7 meer verenigd zijn dan ooit, maar ook dat de democratieën van de wereld samen staan ​​tegen het imperialisme van Putin, net zoals ze doen in de strijd tegen honger en armoede", zei Scholz deze week tegen het Duitse parlement.

Biden vertelde Scholz zondag dat het Westen verenigd moet blijven tegen de Russische invasie van Oekraïne. "We moeten bij elkaar blijven", zei Biden tegen Scholz tijdens een bijeenkomst voorafgaand aan de G7-top. De Russische president Vladimir Putin had gehoopt "dat de NAVO en de G7 op de een of andere manier zouden versplinteren", zei Biden. "Maar dat hebben we niet gedaan en gaan we ook niet doen."
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April