Suriname partij bij transnationale bestrijding georganiseerde misdaad
26 Jun 2022, 00:57
foto
Minister Kenneth Amoksi voert het woord tijdens de ministers bijeenkomst uit Zuid-Amerika.


Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname en Uruguay hebben een samenwerkings-
overeenkomst getekend om transnationale georganiseerde misdaad aan te pakken met steun van Interpol. De Surinaamse delegatie stond onder leiding van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie. De ministers hebben benadrukt dat ze zich zullen inzetten voor het verbeteren van de gecoördineerde actie tegen de transnationale georganiseerde misdaad, waarbij ze de rol van Interpol in de regionale veiligheid erkennen.

De eerste ministeriële bijeenkomst vond in Brasilia plaats op 23 en 24 juni. Het behalen van collectieve veiligheidsdoelstellingen voor Zuid-Amerika stond hoog op de ministeriële agenda. De veiligheidstop werd ook bijgewoond door secretaris-generaal van Interpol, Jürgen Stock. Anderson Torres, minister van Justitie en Openbare Veiligheid, Brazilië, onderstreepte de noodzaak van een regionale alliantie tegen de transnationale georganiseerde misdaad.

Het doel van de samenwerking is een betere uitwisseling van gegevens over criminele inlichtingen, geïntegreerde acties, gezamenlijke capaciteitsopbouw en planning van strafrechtelijke onderzoeken mogelijk te maken om de veiligheidslacunes tegen de transnationale georganiseerde misdaad in de regio te helpen dichten. "Ons voorstel is eenvoudig: een alliantie tegen misdaad, van strategische en soevereine aard tussen onze ministeries", legde Torres uit.

Minister Amoksi en Torres hebben een vervolggesprek gevoerd over de samenwerking tussen de twee landen, meldt Juspol. Dit onderhoud volgt na initiële gesprekken tussen de twee ministers tijdens het recente bezoek van president Jair Bolsonaro aan Suriname. Er was in 2018 een intentieverklaring getekend voor justitiële samenwerking maar deze is nog niet in uitvoering gebracht. Deze verklaring zal samen met de samenwerkingsverklaring en actieplannen die overgenomen zullen worden van de Braziliaanse Federale politie in de uitvoering worden gebracht.

De bewindsman heeft verder ook gesprekken gevoerd met zijn buitenlandse counterparts over institutionele versterking bij het het ministerie. Het Braziliaanse Ministerie van Justitie en Openbare Veiligheid heeft trainingsmogelijkheden voor het personeel bij Juspol, het KPS en andere diensten. Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven enkele beurzen beschikbaar te zullen stellen voor JusPol en ook vanuit het diplomaten instituut Rio Branco zullen er trainingen aangeboden worden.

Er is ook een gesprek geweest met de secretaris generaal van Interopol Er is gesproken over de versterking van het bureau Interpol Suriname middels uitbreiding en stagemogelijkheden voor leden van het bureau. Ook de grensbewaking, met name in het binnenland, was een gespreksonderwerp.

In de ministeriële delegatie waren verder aanwezig, het hoofd van Forensische Opsporing, hoofdinspecteur Melvin Pinas en Wandena Dihal van de Afdeling Wetgeving en Juridische Adviezen. De delegatie werd ook ondersteund door de Surinaamse ambassade in Brazilië.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April