Meer belastingmiddelen nodig voor waterbeheer
24 Jun 2022, 18:55
foto
Minister Riad Nurmohamed van OW


De samenleving zal last blijven krijgen van water. De regering moet daarom beleid gaan richten op nieuwe uitdagingen voor Suriname. Dit zei minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken donderdag in De Nationale Assemblee. Volgens Nurmohamed zullen meer belastingmiddelen nodig zijn voor waterbeheer.

“Suriname is een land waar de grondwaterstand hoog is. Diepere kanalen graven is geen oplossing, maar bredere kanalen en meren. We moeten niet bang zijn voor overstromingen, maar ons richten op oplossingen en aanpak van het probleem”, sprak de minister. Echter waterbeheer kost veel geld. Zelfs als het ministerie alle geld op de begroting van OW zou gebruiken zou het niet voldoende zijn om de problemen op te lossen. Daarom moet er betaald worden ervoor via de belasting. De minister heeft middels een presentatie aangetoond dat in Paramaribo nog een heleboel gebieden nog onder water liggen.

Het zal Amerikaanse dollars kosten om de achterstanden in waterbouwkundige werken in te lopen. Dit is slechts voor herstel van de werken vanaf Albina tot Nickerie. Het zuiden is niet meegenomen. Nurmohamed zei dat het gaat om dammen, dijken, pompen en sluizen die gerehabiliteerd moeten worden. Het ministerie heeft hulp gekregen van internationale donoren die middelen hebben vrijgemaakt om ons te assisteren met wateroverlast. Uit Canada komt er ondersteuning om het crisisteam van OW te versterken. Uit Japan wordt een expert gehaald om te kijken naar de pompgemalen. Ook Brazilië zal assisteren met de pompgemalen. Vanuit de Europese Unie komt er ondersteuning waarbij Suriname informatie zal krijgen hoe om te gaan met bouwen en wonen onder deze omstandigheden.

Over een paar weken zal het ministerie startsein geven aan een aantal projecten dankzij de donormiddelen. De pompgemalen te Leonsberg, Morgenstond, Dambrandersgracht en Saramacca Doorsteek krijgen prioriteit. Ook in de districten Wanica, Commewijne en Saramacca zullen projecten uitgevoerd worden. Nurmohamed benadrukte dat het gaat om duurzame projecten.

De bewindsman zei dat er in 2000 al een rapport was uitgebracht dat voorspelde dat er over tientallen jaren gebieden onder water zouden lopen. Dat vele gebieden nu onder water zijn, is volgens Nurmohamed iets dat 20 jaar terug bekend was. Er is weinig gedaan met de informatie. Vooral Paramaribo en Wanica hebben een groot probleem met ontwatering. Nurmohamed toonde aan dat heel veel sluizen en pompgemalen slecht functioneren. Dat is een van de redenen waarom het water in bepaalde gebieden niet wegtrekt. De minister vroeg zich af of NCCR voorbereid is als wat in het zuiden van Suriname is gebeurd en in Paramaribo.

Nurmohamed is van mening dat het beleid nu gericht moet zijn op het bekendmaken van risicogebieden. Daarnaast moeten mensen die in risicogebieden willen gaan wonen misschien meer betalen, omdat niet verwacht kan worden dat de belastingbetalers dat doen. Het ministerie is nu bezig de verkaveling- en bouweisen aan te passen. Nurmohamed haalde aan dat het ministerie van OW bouwvergunningen geeft, maar dat het ministerie van Grondbeheer en Bosbeleid die grond uitgeeft voor landbouw of andere doeleinden nu ook eisen moet stellen. Er wordt thans gedacht aan het introduceren van een verzekering voor waterschade. Hierover zijn reeds brieven gestuurd naar de verzekeringsmaatschappijen.

Er wordt ook gedacht aan waterschappen als methode voor de overheid om gebieden droog te helpen houden. Het ministerie heeft enkele projecten in uitvoering zoals het onderhouden van rioleringen en kanalen, werkzaamheden aan sluizen en gemalen en andere projecten voor de verbetering van ontwatering rondom AZP, Nieuw Nickerie, de rehabilitatie van de Saramacca kanaal, kustbescherming te Weg naar Zee en de herstart van de bouw van pompgemalen.
Advertenties