Ecuador verwerpt eisen inheemse demonstranten
23 Jun 2022, 10:36
foto
Demonstranten eisen van president Guillermo Lasso dat hij de prijsverhogingen voor brandstof, voedsel en andere basisbenodigdheden aanpakt. De prijsverhogingen hebben geleid tot 10 dagen van demonstraties in het hele land, in Quito, Ecuador. (Foto's: Reuters)


Duizenden stroomden woensdag de Ecuadoraanse hoofdstad Quito binnen voor een tiende dag van demonstraties over de kosten van levensonderhoud, in een steeds heviger impasse tussen de regering en inheemse demonstranten waarbij twee doden zijn gevallen. De regering heeft de eisen van demonstranten om de noodtoestand in zes van de 24 provincies van het land op te heffen verworpen. Zij zei dat 18 agenten zijn vermist na een aanval door demonstranten op een politiebureau in de Amazone-stad Puyo.

De hoofdstad is sinds maandag half verlamd, met de komst van zo'n 10.000 demonstranten uit het hele land die dagelijks de straat op gaan met eisen voor brandstofprijsverlagingen en andere sociale hulp te midden van groeiende economische tegenspoed. Demonstranten verbrandden banden en boomtakken, terwijl prikkeldraad en militaire bewakers het presidentiële hoofdkwartier beschermden.

Volgens mensenrechtenorganisaties en de regering zijn ongeveer 90 burgers en 100 veiligheidspersoneel gewond geraakt en zijn ongeveer 87 burgers gearresteerd sinds de landelijke protesten op 13 juni begonnen.

President Guillermo Lasso heeft een dialoog voorgesteld met de machtige Confederatie van Inheemse Nationaliteiten van Ecuador (Conaie), die de protesten heeft uitgeroepen, in een poging een einde te maken aan het escalerende geweld. Maar Conaie-leider Leonidas Iza heeft gezegd dat de gesprekken afhankelijk waren van de intrekking van de noodtoestand en de "demilitarisering" van een park in Quito dat een verzamelpunt was voor inheemse volkeren maar werd overgenomen door de veiligheidstroepen.

"We kunnen de uitzonderingstoestand niet opheffen, want dat zou de hoofdstad weerloos maken, en we weten al wat er in oktober 2019 is gebeurd en we zullen dat niet toestaan", zei de minister van Overheidszaken, Francisco Jimenez, tegen de zender Teleamazonas.

Conaie leidde in 2019 protesten die twee weken duurden waarbij 11 mensen stierven en meer dan 1.000 gewond raakten.

'Bloed aan zijn handen'

Iza zei woensdag dat de regering "bloed aan haar handen" heeft vanwege haar reactie op de laatste protesten. Minister van Binnenlandse Zaken, Patricio Carrillo, zei van zijn kant dat 18 agenten zijn vermist na een aanval waarbij zes anderen en een demonstrant gewond raakten.

"De menigte begon branden te stichten terwijl de politie nog in patrouillewagens zat, begon te plunderen, te branden... totdat ze uiteindelijk de politiefaciliteiten in het centrum van de stad in brand staken", zei Carrillo.

Ecuador, dat wordt geteisterd door drugshandel, is getroffen door stijgende inflatie, werkloosheid en armoede – allemaal verergerd door de pandemie.

Olmedo Ayala(42) zei dat inheemse mensen "erg geïrriteerd waren met de regering."

"We leven in een economische crisis op het platteland, daar is geen ontwikkeling, we hebben geen bronnen van werk, we zijn gewoon boeren en onze vrouwen leven van het melken van vee."

Een belangrijke eis van de demonstranten is een verlaging van de brandstofprijzen, die de afgelopen maanden sterk zijn gestegen. Ecuador exporteert ruwe olie, maar importeert veel van de brandstof die het verbruikt.

'Onderhandelde resolutie'

Een inheemse demonstrant stierf nadat hij dinsdag "in het gezicht werd geraakt, blijkbaar met een traangasbom" na een confrontatie met veiligheidstroepen in Puyo, vertelde een advocaat van de Alliantie van Mensenrechtenorganisaties aan AFP.

De politie zei "dat werd aangenomen dat de persoon stierf als gevolg van het hanteren van een explosief."

Een andere demonstrant stierf maandag nadat hij in een ravijn buiten Quito was gevallen, waarbij de politie beweerde dat ook dat een ongeluk was. Het parket heeft echter een moordonderzoek geopend.

Brian Nichols, de hoogste Amerikaanse diplomaat voor Latijns-Amerika, riep woensdag in een Tweet op tot "een vreedzame en onderhandelde oplossing voor de protesten in Ecuador" en drong er bij alle partijen op aan zich te onthouden van geweld.

De Organisatie van Amerikaanse Staten drong aan op dialoog om 'de eisen van de gemeenschap aan te pakken'. In een verklaring zei het: "het is noodzakelijk dat het politieke systeem onmiddellijk reageert op verbetering van subsidies, opzegging van achterstallige leningen, evenals het oplossen van de noodtoestand in de gezondheidssector en verbeteringen in de begroting voor onder meer intercultureel onderwijs. "
Advertenties