President: Yoga uit taboesfeer halen
22 Jun 2022, 00:00
foto
President Chan Santokhi en first lady Mellisa Santokhi-Seenachery tijdens een van de yoga oefeningen in Assuria High Rise. (Foto's: René Gompers)


President Chan Santokhi heeft op de Internationale Yogadag opgeroepen om meer te doen met yoga en ayurveda (traditionele geneeskunde uit India). Hij merkt op dat er nog een taboe over yoga heerst. “Heel wat mensen zien het nog als een religieuze activiteit maar de dag is door de Verenigde Naties erkend. Yoga is wetenschappelijk erkend als een belangrijke methode om een gezonde levensstijl -met name mentale gezondheid- te bevorderen. Dat hebben we nu zeker nodig in de tijd van crisis. Innerlijke rust.”

Het staatshoofd, first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry, enkele ministers en departementsdirecteuren, hebben dinsdag deelgenomen aan de yoga activiteiten in de Assuria High Rise. Dit was onderdeel van de Guardian Yoga Ring, een wereldwijde gezamenlijke sessie, georganiseerd door India. Het was de achtste International Yoga Day.

In zijn toespraak, die internationaal ook te volgen was, heeft Santokhi opgeroepen om meer te doen met yoga en ayurveda. “Laten we een groot verschil maken door deze traditionele methoden over te nemen en werken aan een gezond lichaam en ziel die onze landen en volkeren ten goede komen. Laten we ook rekening houden met het belang van eenheid, met Vasudeva Kutumbakam, hetgeen betekent dat de wereld één familie is.”


Er zijn verschillende oefeningen gedaan tijdens de sessie. “Eerlijk gezegd, ik zou me relaxer moeten voelen,” deelt Santokhi lachend mee aan Starnieuws. “Deze oefeningen moet je doen in alle rust maar als er tientallen camera's op je gericht zijn ben je wel gestrest om geen verkeerde beweging te maken. Maar... ik voel me ontspannen.  Als je dit één keer per dag doet, kun je heel wat negatieve energie uit je lichaam kwijt. In dit werk krijg je veel negatieve energie. Met yoga kan je een goede balans creëren tussen lichaam, ziel en geest.”

Santokhi wil de gezamenlijke yoga sessie  niet bij deze ene keer laten. “Ik heb de ambassadeur (van India) gevraagd of we het niet één keer per week kunnen doen. We wilden het op het Plein doen want dan kun je een grote groep accommoderen. Maar we zitten met het regenachtige weer. We willen geen risico nemen. Het is goed.” Hij roept op om de taboesfeer rond yoga te doorbreken. Het is wetenschappelijk bewezen dat de oefeningen de mens fysiek en mentaal ten goede komen, benadrukt Santokhi.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April