Colombia: ELN guerillagroep open voor vredesgesprekken
22 Jun 2022, 03:38
foto
De Colombiaanse linkse presidentskandidaat Gustavo Petro van de Historic Pact-coalitie spreekt na het uitbrengen van zijn stem in een stembureau, naast zijn vrouw Veronica Alcocer en dochter tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Bogota, Colombia. (Foto: Reuters)


De Colombiaanse linkse guerrillagroep het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) staat open voor het bevorderen van vredesbesprekingen met de aantredende regering van verkozen president Gustavo Petro. Het heeft opgeroepen tot hervormingen om sociale uitsluiting en ongelijkheid aan te pakken.

De linkse Petro en zijn verkozen vicepresident, Francia Marquez, wonnen bij de verkiezingen van zondag 50,4% van de stemmen.

"De ELN blijft actief in haar strijd en in politiek en militair verzet, maar ook in haar bereidheid om in een vredesproces door te gaan naar verdere besprekingen die in februari 2017 in Quito zijn begonnen", zei de ELN in een verklaring.

Petro, die op 7 augustus aantreedt, heeft beloofd het vredesakkoord van 2016 met de voormalige guerrillagroep Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) volledig uit te voeren en te praten met de nog steeds actieve ELN-rebellen.

De nieuwe president-elect, een voormalig lid van de guerrillagroep M-19, heeft opgeroepen tot snelle onderhandelingen met de ELN en heeft ook voorgesteld om het vredesakkoord van 2016 met de gedemobiliseerde FARC toe te passen op strijders die de overeenkomst verwerpen en dissidente groepen vormen.

Als Petro veranderingen promoot om politiek geweld te overwinnen en plannen ontwikkelt voor onder meer werkgelegenheid en ondernemerschap, landbouwhervormingen en continuïteit van het vredesproces, zal hij de steun van de bevolking krijgen, aldus de ELN. De groep riep op tot uitbreiding van de economische inclusie voor de gemarginaliseerde gemeenschappen in Colombia.

Vredesbesprekingen tussen eerdere regeringen en de ELN - die ervan wordt beschuldigd zichzelf te financieren met ontvoering, afpersing, drugshandel en illegale mijnbouw - zijn niet doorgegaan vanwege de radicale posities van de groep, een diffuse commandostructuur en afwijkende meningen in de gelederen.

De ELN, die zo'n 2.400 strijders telt, begon vredesbesprekingen met de vorige regering van voormalig president Juan Manuel Santos, maar de onderhandelingen liepen stuk na een autobom in Bogota, terwijl de huidige president Ivan Duque eiste dat de groep al zijn gijzelaars vrijliet.

De ELN, opgericht door radicale rooms-katholieke priesters in 1964, wordt algemeen beschouwd als minder centraal gecontroleerd dan de FARC.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April