Colombia kiest eerste linkse president
20 Jun 2022, 10:42
foto
De Colombiaanse linkse presidentskandidaat Gustavo Petro omhelst zijn vicepresidentskandidaat Francia Marquez van de historische Pact-coalitie na Petro's overwinning in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, in de Movistar Arena, in Bogota, Colombia. (Foto: Reuters)


De linkse Gustavo Petro, een voormalig lid van de M-19 guerrillabeweging, die ingrijpende sociale en economische verandering heeft gezworen, heeft zondag het presidentschap van Colombia gewonnen. Hij is de eerste progressieve die dit in de geschiedenis van het land heeft gepresteerd.

Petro versloeg bouwmagnaat Rodolfo Hernandez met een onverwacht ruime marge van meer dan 700.000 stemmen in wat volgens analisten een demonstratie was van de gretigheid van Colombianen voor inspanningen om de diepe kloof van ongelijkheid te bestrijden. Petro, voormalig burgemeester van de hoofdstad Bogota en huidige senator, heeft beloofd om ongelijkheid te bestrijden met gratis universitair onderwijs, pensioenhervormingen en hoge belastingen op onproductief land. Hij won 50,5% tegen 47,3% van Hernandez.

Petro's voorstellen - met name een verbod op nieuwe olieprojecten - hebben sommige investeerders doen schrikken, hoewel hij heeft beloofd de lopende contracten te respecteren. Zijn overwinning zal waarschijnlijk voor onrust op de markt zorgen totdat zijn kabinet wordt aangekondigd, vertelden analisten zondag aan Reuters.

"Vanaf vandaag verandert Colombia; Colombia is anders", zei Petro tegen juichende supporters in de concertarena van Bogota. "Verandering bestaat juist in het achterlaten van sektarisme."

"Het is geen tijd voor haat, deze regering, die op 7 augustus van start gaat, is een regering van het leven", zei hij.

Alejandro Forero (40) die een rolstoel gebruikt, huilde toen de resultaten binnenkwamen. "Tot slot, God zij dank. Ik weet dat hij een goede president zal zijn en dat hij degenen onder ons zal helpen die het minst bevoorrecht zijn. Dit gaat ten goede veranderen", zei Forero, die werkloos is.

Duizenden mensen gingen de straat op in Bogota om het te vieren, met wat dansen in de buurt van het grootste stembureau onder af en toe regen.

Deze campagne was Petro's derde presidentiële bod en zijn overwinning voegt de Andes-natie toe aan een lijst van Latijns-Amerikaanse landen die de afgelopen jaren progressieven hebben gekozen. Petro's overwinning toonde aan dat mensen in Colombia - waar bijna de helft van de bevolking in een of andere vorm van armoede leeft - graag ongelijkheid willen bestrijden, zei Daniela Cuellar van FTI Consulting.

"Wat de Colombiaanse bevolking vandaag (zondag) heeft laten zien, is dat ze op zoek zijn naar een regering die zich richt op belangrijke sociale kwesties", zei ze. "Colombia's langdurige ongelijkheidsproblemen, die werden verergerd door Covid-19, hebben ertoe bijgedragen dat het electoraat op zoek was naar een verschuiving."

Maar een gefragmenteerd congres, waar een tiental partijen zetels hebben, zal de voorstellen van Petro tegengaan. "Colombia's institutionele kracht en rechtsstaat lijken voldoende robuust voor het land om de economische stabiliteit te handhaven", zei Cuellar. "Bovendien is campagne voeren niet regeren, Petro's beleid zal gematigder zijn."

"Zelfs als hij radicale hervormingen probeert door te voeren, heeft hij niet de steun van het congres om ze door te voeren", voegde ze eraan toe.

De 62-jarige Petro vertelde dat het leger hem had gemarteld toen hij werd vastgehouden voor zijn betrokkenheid bij de guerrilla's. Met zijn overwinning hebben hooggeplaatste strijdkrachten zich schrap gezet voor verandering.

Petro's running mate, Francia Marquez, een alleenstaande moeder en voormalig huishoudster, wordt de eerste Afro-Colombiaanse vrouwelijke vicepresident van het land.

"Vandaag stem ik op mijn dochter - ze werd twee weken geleden 15 en vroeg om slechts één geschenk: dat ik op Petro stem", zei bewaker Pedro Vargas (48) zondagochtend in het zuidwesten van Bogota. "Ik hoop dat deze man de hoop van mijn dochter waarmaakt, ze heeft veel vertrouwen in zijn beloften", voegde Vargas toe, die zei dat hij normaal gesproken niet stemt.

Petro heeft ook toegezegd dat hij een vredesakkoord uit 2016 met de FARC-rebellen volledig zal uitvoeren en zal praten met de nog steeds actieve ELN-guerrillastrijders.

De huidige president Ivan Duque tweette dat hij had gebeld om Petro te feliciteren, en ze hebben de komende dagen een vergadering gepland om een ​​harmonieuze overgang te garanderen. Colombiaanse presidenten zijn beperkt tot één termijn.

Ongeveer 22,6 miljoen mensen hebben gestemd, ongeveer 1,2 miljoen meer dan in de eerste ronde. Ongeveer 2,3% van de kiezers leverde proteststemmen in en steunde geen van beide kandidaten.
Advertenties