Bangladesh/India: Tientallen doden, miljoenen ontheemden
19 Jun 2022, 06:49
foto
Burgers zoeken hun weg door een overstroomd gebied in Sylhet, Bangladesh. Moessonregen hebben zware overstromingen veroorzaakt in Bangladesh en India. (Foto: AFP)


Moessonstormen in Bangladesh en India hebben aan minstens 41 mensen het leven gekost en verwoestende overstromingen ontketend waardoor miljoenen anderen zijn gestrand. Overstromingen vormen een regelmatige bedreiging voor miljoenen mensen in het laaggelegen Bangladesh, maar experts zeggen dat klimaatverandering de frequentie, wreedheid en onvoorspelbaarheid ervan verhoogt.

Meedogenloze stortbuien van de afgelopen week hebben grote delen van het noordoosten van Bangladesh overspoeld, waarbij troepen zijn ingezet om huishoudens te evacueren die zijn afgesloten van naburige gemeenschappen.

Scholen zijn omgebouwd tot opvangcentra om hele dorpen te huisvesten die in een paar uur tijd onder water zijn gezet door rivieren die plotseling buiten hun oevers treden.

"Het hele dorp stond begin vrijdag onder water en we zijn allemaal gestrand", vertelde Lokman, wiens familie in het dorp Companiganj woont, aan persbureau AFP. "Na een hele dag op het dak van ons huis te hebben gewacht, heeft een buurman ons gered met een geïmproviseerde boot. Mijn moeder zei dat ze in haar hele leven nog nooit zulke overstromingen heeft gezien", voegde de 23-jarige eraan toe.

Asma Akter, een andere vrouw die werd gered uit het stijgende water, zei dat haar familie al twee dagen niet had kunnen eten. "Het water steeg zo snel dat we niets van onze spullen mee konden nemen", zei ze. "En hoe kun je iets koken als alles onder water is?"

Bliksem veroorzaakt door de stormen heeft sinds vrijdagmiddag ten minste 21 mensen gedood in de Zuid-Aziatische natie, vertelden politiefunctionarissen aan AFP. Onder hen waren drie kinderen tussen de 12 en 14 jaar die vrijdag werden getroffen door de bliksem in het landelijke stadje Nandail, zei de lokale politiechef Mizanur Rahman.

Nog eens vier mensen stierven toen aardverschuivingen hun huizen op de heuvels in de havenstad Chittagong raakten, vertelde politie-inspecteur Nurul Islam aan AFP.

In het afgelegen Meghalaya in India zijn sinds donderdag minstens 16 mensen om het leven gekomen, schreef de staatsminister Conrad Sangma op Twitter, na aardverschuivingen en stromende rivieren die wegen onder water zetten.

In de naburige deelstaat Assam zijn meer dan 1,8 miljoen mensen getroffen door overstromingen na vijf dagen van onophoudelijke stortbuien. De hoofdminister van Assam, Himanta Biswa Sarma, vertelde verslaggevers dat hij districtsfunctionarissen had opgedragen om "alle noodzakelijke hulp en verlichting" te bieden aan degenen die door de overstromingen zijn getroffen.

'De situatie is slecht'
De overstromingen in Bangladesh verergerden zaterdagochtend na een tijdelijke uitstel van de regen de vorige middag, vertelde Mosharraf Hossain, hoofdbestuurder van de regio Sylhet, aan AFP. "De situatie is slecht. Meer dan vier miljoen mensen zijn gestrand door overstroming," zei Hossain, eraan toevoegend dat bijna de hele regio zonder elektriciteit zat.

De overstromingen dwongen de op twee na grootste internationale luchthaven van Bangladesh in Sylhet om vrijdag te sluiten.

Voorspellers zeiden dat de overstromingen de komende twee dagen zouden verergeren met zware regenval in Bangladesh en stroomopwaarts in het noordoosten van India.

Vóór de regens van deze week was de regio Sylhet nog steeds aan het herstellen van de ergste overstromingen in bijna twee decennia eind vorige maand, toen ten minste 10 mensen werden gedood en vier miljoen anderen werden getroffen.

Beide landen hebben het leger gevraagd om te helpen bij de ernstige overstromingen, die kunnen verergeren omdat de regen naar verwachting dit weekend aanhoudt.

"We verwachten tot en met zondag matige tot zware regenval in verschillende delen van Assam. De hoeveelheid regen is ongekend", zegt Sanjay O’Neil, een ambtenaar van het meteorologisch station in Gauhati, de hoofdstad van Assam.

In Bangladesh zijn de districten nabij de Indiase grens het zwaarst getroffen.

Volgens het overstromingsvoorspellings- en waarschuwingscentrum in Dhaka, de hoofdstad van het land, steeg het waterpeil in alle grote rivieren in het hele land. Het land heeft ongeveer 130 rivieren.

Het centrum zei dat de overstromingssituatie waarschijnlijk zal verslechteren in de zwaarst getroffen districten Sunamganj en Sylhet in de noordoostelijke regio, evenals in de districten Lalmonirhat, Kurigram, Nilphamari en Rangpur in het noorden van Bangladesh.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April