Kinderen uiten zorgen over milieu tijdens Klimaatfilmfestival
29 May 2022, 10:36
foto
Priscilla Bhawan uit Nickerie winnaar van de climate clip competitie.


Het team van kindermuseum Villa Zapakara in TBL Cinemas heeft zaterdag het Zorg & Hoop Klimaat filmfestival afgesloten. Tijdens het programma kreeg de 13-jarige Priscilla Bhawan uit Nickerie zowel de publieksprijs als de juryprijs uitgereikt voor de beste climate clip na een competitie onder Surinaamse kinderen. De filmpjes sluiten aan op het wereldwijde Climate Clip project waarin kinderen hun zorgen uiten over klimaatverandering en oplossingen met elkaar delen.

Voorafgaand aan het Klimaatfilmfestival organiseerde Villa Zapakara het afgelopen half jaar verschillende filmworkshops in het eigen kindermuseum en op scholen in Nieuw Nickerie en Pikin Slee. De deelnemende kinderen kregen daarin eerst achtergrondinformatie rond het thema klimaatverandering. Vervolgens maakten en monteerden ze hun eigen Climate Clip waarin ze hun zorgen over het milieu uiten en daar oplossingen voor bedenken. Aan een speciale Zorg en Hoop-muur konden ze een eigen protestbord ophangen.

De boodschap in de verschillende filmpjes die deze week door Surinaamse kinderen en jongeren werden ingezonden varieerde van het stoppen met de houtkap, het vermijden van het gebruik van petflessen, het in gang zetten van opruimacties en het recyclen van afval.

Volgens Coco Duivenvoorde, projectmanager van Villa Zapakara, is het doel van het filmfestival dat kinderen zich bewust worden van klimaatverandering en dat ze nadenken over manieren om het milieu minder te belasten: ‘Door zelf klimaatfilmpjes te maken en die samen te bekijken inspireren ze elkaar. Dat helpt om bewuster en duurzamer met de omgeving om te gaan.’

Het internationale project van Climate Clips dat eind 2019 van start is gegaan, is een initiatief van filmmaker Mirjam Marks, medeoprichter van Villa Zapakara. Het resultaat is een interactieve website waarop inmiddels 80 klimaatfilmpjes uit 50 verschillende landen te zien zijn. De filmmakers zijn tussen de 8 en 14 jaar oud. In clips van maximaal anderhalve minuut laten ze zien welke rol de natuur speelt in hun leven. Tegelijkertijd delen ze hun zorgen en komen ze met oplossingen voor het klimaatprobleem.

De site fungeert ook als platform waarop kinderen elkaar stimuleren, op ideeën brengen en gezamenlijk acties bedenken. Zo was er vrijdag in een van de filmzalen van TBL Cinemas een zoom meeting met jonge makers van Climate Clips uit India, Pakistan, Brazilië, Nederland en Suriname. Vanuit de zaal konden leerlingen van de Tabor School en de Kathedrale Koor School vragen stellen en ervaringen uitwisselen.
Het Zorg & Hoop Klimaat festival is georganiseerd binnen een samenwerking tussen Villa Zapakara, Underdocs en Cinekid en is financieel mogelijk gemaakt door de Nederlandse ambassade.

Diederik Samwel
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April