Amerikaanse raffinaderijen kopen meer olie en brandstof uit regio
22 May 2022, 18:35
foto
De Amerikaanse minister van Financiën, Jane Yellen, heeft erop aangedrongen olie te kopen in vertrouwde landen.


In overeenstemming met de sancties van de regering van president Joe Biden tegen Rusland, importeerden Amerikaanse raffinaderijen ongeveer 1,3 miljoen vaten per dag (bpd) Latijns-Amerikaanse ruwe olie en stookolie, het hoogste niveau in zeven maanden. Dat blijkt uit Amerikaanse douanegegevens.

In maart verbood de VS de invoer van Russische ruwe en geraffineerde producten vanwege de Russische invasie in Oekraïne, en stelde 22 april vast als de uiterste datum voor dit soort aankopen. Minister van Financiën Janet Yellen drong er bij bedrijven op aan om "vriendelijke" toeleveringsketens in te voeren of te kopen in vertrouwde landen.

De invoer van Latijns-Amerikaanse stookolie bedroeg in maart en april gemiddeld 200.000 vaten per dag, 49% meer dan in de voorgaande 12 maanden. Het aandeel van Mexico in de import van stookolie uit de VS steeg in maart en april tot 27%, tegen 19% een jaar eerder.

Bijna 15 schepen hebben 159.000 bpd Mexicaanse stookolie gelost in Louisiana, Californië, Texas en Florida en leverden onder meer aan Exxon Mobil Corp, Chevron Corp en Marathon Petroleum Corp.

Rusland leverde vorig jaar ongeveer 135.000 bpd (5,5%) van de totale Amerikaanse olie-invoer, en 155.350 bpd (29%), van de invoer van stookolie, volgens douanegegevens van Refinitiv Eikon.

In april steeg ook de Amerikaanse olie-invoer uit Latijns-Amerika tot 1,34 miljoen vaten per dag, het hoogste niveau in zes maanden. De aankopen uit Argentinië bereikten het hoogste niveau in vier jaar, terwijl de invoer uit Colombia het hoogste niveau bereikte sinds september 2020.

Ladingen zoete Medanito-olie uit Argentinië kwamen aan bij de Benicia-raffinaderij van Valero Energy Corp in Californië en de 66 Ferndale-raffinaderij van Phillips in Washington. Ongeveer 1 miljoen vaten Argentijnse Escalante-olie werden ook gelost in de fabriek van Par Hawaii Refining in Honolulu.

Ongeveer 1,8 miljoen vaten Colombiaanse ruwe olie werden geleverd aan verwerkers, waaronder PBF Energy Inc's Delaware City-raffinaderijen en Valero's St Charles-raffinaderijen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April