Binda: Nieuw Lombé niet meer leefbaar
22 May 2022, 00:00
foto
Schoolkinderen lopen in het vuile water van en naar school. (Beeld: Trishul tv)


Assembleelid Sham Binda (VHP) heeft na een oriëntatie zaterdag in Nieuw Lombé bij Klaaskreek in Brokopondo geconstateerd dat het gebied niet meer leefbaar is. Door de overstromingen en aanhoudende regens zijn grote delen van het dorp onder water. De schade is enorm. Schoolkinderen moeten door het water waden om naar school te kunnen gaan.

"Het is een tekort aan voedsel en slaapplaatsen. Er is een enorme muskietenplaag, kruipende insecten en slangen vormen een bedreiging. De gezondheidszorg laat te wensen over. Veel kinderen ontberen school", zegt Binda. Hij is in het gebied geweest met een filmploeg van Trishul, Prime Alert. Delen van het dorp die nog niet onder water waren, zijn vrijdag ook onder water gelopen.

Bij Benastrand zijn de gebouwen haast niet te zien, zo hoog is het water, zegt het Assembleelid. De aanmeersteiger is helemaal verdwenen. De mensen moeten zich in het dorp met de boot verplaatsen. De hygiëne laat ook veel te wensen over. De bewoners leggen uit dat de situatie niet meer vol te houden is. Veel spullen zijn ook beschadigd door het water. Er is dringend hulp nodig.

President Chan Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk en diverse instanties hebben gisteren een krutu belegd. De president voerde aan dat er structurele oplossingen moeten komen. Er wordt ook een noodfonds ingesteld om de getroffenen te helpen. De situatie in diverse dorpen is alarmerend. De regering beslist maandag of de noodtoestand voor Brokopondo kan worden uitgeroepen. Voor de komende maanden is er nog meer regen voorspeld.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April