Regering verwijst oppositieleden naar pg over Blauwmeer
21 May 2022, 00:00
foto
Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee.


Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning en president Chan Santokhi hebben Assembleeleden die hun vraagtekens bij de koop van Blauwmeer bleven behouden, geadviseerd om naar de procureur-generaal (pg) te stappen. Achaibersing heeft aangegeven dat de verkoop van Blauwmeer door Panaso (Assuria & DSB) aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS), noodzakelijk was. Dit was bedoeld om DSB Bank, een systeembank, te redden. Hij heeft tijdens de begrotingsbehandeling diverse documenten overhandigd aan De Nationale Assemblee.

De Assembleeleden Melvin Bouva (NDP) en zijn fractieleider Rabin Parmessar bleven erbij dat de verkoop van de ruim 550 ha onrechtmatig was, in strijd met de Bankwet was en veel te duur was. In april is de koop teruggedraaid, waardoor de CBvS weer de beschikking heeft over de US$ 20 miljoen en rente die betaald is. DSB had het bedrag als termijndeposito bij de CBvS. Diverse oppositieleden hebben aangevoerd dat met het terugdraaien van de verkoop, de zaak niet is afgedaan. Bouva voerde aan dat er een onderzoek moet komen en de minister onder curatele geplaatst moet worden. Hij vindt ook dat niet de minister, maar de president antwoord had moeten geven over deze kwestie.

De koop van Blauwmeer is volgens Achaibersing grotendeels gefinancierd door DSB. De wijze van financiering heeft de bank later in grote problemen gebracht. De bank heeft in 2016 en ook daarna grote verliezen geleden die te maken hadden met de aankoop van Blauwmeer. Ondanks maatregelen bleef de bank slecht presteren. "De slechte performance van DSB bank vormde een gevaar voor het financieel systeem in Suriname dat op instorten stond", zei de bewindsman die toen directeur was van Assuria.

De toenmalige governor van CBvS, Robert van Trikt, besloot in 2019 te interveniëren om DSB te ondersteunen en daarmee een financiële catastrofe te voorkomen, legde de minister uit. Daarbij is overleg gevoerd met de grootaandeelhouder van DSB, Assuria NV. De minister overhandigde de brief van de CBvS ook aan De Nationale Assemblee, waarin de zeven overwegingen voor de koop zijn vastgelegd. De minister ontkende dat de waarde van
Blauwmeer veel lager is dan US$ 20 miljoen. NV Huizenbeheer en Vastgoed Mij heeft in oktober 2021 het terrein getaxeerd op ruim US$ 21.1 miljoen.

Achaibersing benadrukte dat de transactie van Blauwmeer puur was vanuit een reddingsplan voor DSB en daarmee de gehele financiële sector. Er heeft geen cent de CBvS verlaten en deze transactie is administratief verwerkt geworden in de boeken van de verschillende partijen. Bouva en Parmessar bleven erbij dat deze kwestie tegen de Bankwet is en onderzocht dient te worden. Zij werden verwezen naar het vervolgingsapparaat om hun beklag te doen.


Advertenties