Online geregistreerden komen eerst aan bod voor bouwkavels
20 May 2022, 20:50
foto
Minister Dinotha Vorswijk donderdag tijdens de begrotingsbehandeling.


Minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), heeft donderdag in De Nationale Assemblee gezegd, dat eenieder die zich online heeft geregistreerd in aanmerking zal komen voor een bouwkavel. Er zijn nu meer dan 175.000 geregistreerden. Vorswijk bevestigde ook dat online geregistreerden eerder aan bod komen voor een bouwkavel dan degenen die jarenlang een aanvraag hadden gedaan.

Volgens de minister worden de mensen die online hebben geregistreerd geaccommodeerd door de overheid. “We zoeken zelf de percelen op en plaatsen de mensen daar. Meestal zijn het collectieve projecten. Wij werken wel eraan dat zij die jarenlang een aanvraag hebben lopen, dat wij dat ook afhandelen”, stelde Vorswijk.

Diverse DNA-leden hebben aandacht gevraagd voor het uitgeven van gronden aan doelgroepen zoals leerkrachten en verpleegkundigen. Vorswijk gaf aan dat er uit de registraties niet uitgemaakt kan worden of het om een leerkracht of verpleegkundige gaat. “Vorige week is op de Dag der Verpleging een speciale groep in de bloemetjes gezet. Dat project hebben zij zelf geïnitieerd met andere organisaties, waarbij de verpleegkundigen daar onder zijn gebracht. Als er leden hier zijn die het voortouw willen nemen om een bepaalde groep te helpen bijvoorbeeld de leerkrachten, is het ministerie bereid daarbij te ondersteunen”, stelde Vorswijk.

In de afgelopen periode zijn ook studenten en afgestudeerden in de verschillende projecten geaccommodeerd. Grond is zekerheid voor elke burger. Uit hoofde hiervan zullen dergelijke aanvragen van leerkrachten, studenten en overige groeperingen tijdig en structureel worden afgehandeld. “In alle districten zijn vrije domeingronden geïdentificeerd en gepresenteerd aan de regeringstop, dus alle groepen komen aan bod”, sprak de minister.

Melvin Bouva (NDP) vroeg aandacht voor de 1.800 mensen te Altona Village die reeds hun bereidverklaring hebben gehad, maar nog geen toewijzingsbeschikking. “Ik weet niet hoeveel papier en inkt daarvoor nodig is, maar de mensen wachten. Ze hebben alles al betaald, ze moeten alleen nog hun beschikking krijgen”, zei Bouva. De minister deelde mee dat het ministerie bezig is de toewijzingsbeschikkingen te maken en dat de mensen heel binnenkort gebeld zullen worden om hun beschikking in ontvangst te nemen.

Kishan Ramsukul (VHP) wilde duidelijkheid over het Sabaku-project waar de staat 429 percelen zou hebben opgekocht en weer verdeeld. Vorswijk gaf aan dat een deel daadwerkelijk is opgekocht door de Staat. “Na de inschrijving is het vrij domeingrond geworden. Er waren aanvragen, dus sommige delen zijn werkelijk uitgegeven”, gaf Vorswijk toe.

Over het occupatieprobleem zei de minister dat er reeds een aanvang is gemaakt met het bezoeken van verschillende occupatiegebieden. Echter op de begroting voor de aankoop van gronden is slechts SRD 4 miljoen opgebracht. “Dit bedrag is niet voldoende om het occupatieprobleem op te lossen. Voor Sunny Point moeten we ongeveer meer dan SRD 10 miljoen betalen”, haalde de minister aan. Voor Ephraimzegen was er een overeenkomst van SRD 2.1 miljoen bereikt. Nu wil de eigenaar een nieuwe taxatie tegen de huidige koers. Volgens Vorswijk kan met SRD 4 miljoen slechts een start gemaakt worden, maar dat dit bedrag niet genoeg is. Ook omdat er meer occupatiegebieden zijn naast deze twee.

Het inlopen van achterstanden op het ministerie is volgens de minister een ongoing proces. Vorswijk deelde mee dat bij haar aantreden zij de afdeling Grondinspectie heeft aangetroffen met 1 voertuig. Vier andere waren defect. Twee zijn met donaties gerepareerd en het hoofd grondinspectie heeft zijn eigen auto ingezet, zodat de mensen op het veld kunnen gaan. Enkele maanden verder is van de gerepareerde auto’s maar 1 beschikbaar.

Volgens de minister zijn er genoeg grondinspecteurs om het werk te doen, maar zij vroeg zich af hoe dat kan met 1 auto voor heel Suriname en inspecteurs die geen stoel, computer of bureau hebben. “Zij hebben ook tablets nodig om foto’s te maken als ze op het veld gaan. Momenteel doen ze dat met hun eigen privé mobiel. Anderen komen met hun eigen laptop werken”, deelde Vorswijk mee. Zo is het moeilijk achterstanden in te halen. Inkt en papier om bereidverklaringen te maken kosten het ministerie SRD 18. Het maken van een toewijzingsbeschikking kost SRD 30 en de prijzen zijn weer verhoogd. Het gaat volgens de minister om speciale papieren die besteld worden bij een bedrijf. Diverse DNA-leden hebben gevraagd naar meer middelen, maar er zijn ook voorstellen gedaan, zodat het ministerie meer middelen kan genereren. Vorswijk zei dat alle voorstellen worden meegenomen.

Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April