Venezuela: regering en oppositie hernieuwen gesprekken
18 May 2022, 14:49
foto
De delegaties proberen een einde te maken aan een politieke crisis waarbij miljoenen Venezolanen zijn ontheemd. (Foto: Jorge Rodríguez)


De regering en de oppositie van Venezuela zeggen klaar te zijn om de besprekingen in Mexico te hervatten om de politieke crisis in het land op te lossen. De onderhandelingen strandden in oktober nadat een bondgenoot van president Nicolas Maduro door Kaapverdië aan de VS was uitgeleverd.

Maar de oppositie zei dat er discussies plaatsvonden over het hervatten van de besprekingen nadat een foto was vrijgegeven waarop afgevaardigden van de twee partijen elkaar de hand schudden.

Het komt op het moment dat de VS dinsdag is overeengekomen om enkele sancties tegen Caracas te versoepelen. Amerikaanse functionarissen zeiden dat de stap, die werd genomen in nauwe samenwerking met oppositieleiders, bedoeld was om Maduro terug naar de onderhandelingstafel te lokken en dat de sancties tegen sommige Venezolaanse functionarissen zouden worden versoepeld.

Chevron, de laatste grote Amerikaanse oliemaatschappij met belangrijke activiteiten in het land, zal ook mogen deelnemen aan besprekingen over toekomstige activiteiten met de regering van Maduro.

Oppositieafgevaardigde Gerardo Blyde en regeringsvertegenwoordiger Jorge Rodríguez plaatsten dinsdagavond een foto op Twitter waarop de twee mannen elkaar de hand schudden. Als onderschrift plaatsten ze: "In een werkvergadering voor toekomstplannen. In de redding van de geest van Mexico".

De gesprekken zijn gericht op het oplossen van de langdurige politieke en humanitaire crisis in Venezuela, waardoor zo'n zes miljoen mensen het land zijn ontvlucht.

Maar Maduro schrapte de laatste ronde in oktober nadat Alex Saab, een Colombiaanse zakenman die dicht bij de Venezolaanse regering stond, aan de VS was uitgeleverd wegens witwaspraktijken.

De belangrijkste eis van de oppositie zijn vrije en eerlijke presidentsverkiezingen, die in 2024 moeten plaatsvinden.

Na zijn verkiezing in 2013 als opvolger van Hugo Chavez, is Maduro steeds autoritairder geworden. Zijn hardhandig optreden tegen activisten van de oppositie leidde er uiteindelijk toe dat de VS sancties oplegde aan zijn regime en oppositieleider Juan Guaidó erkende als interim-president na een omstreden verkiezing in 2019.

In een verklaring die na de bijeenkomst op Twitter werd geplaatst, zei Guaidó dat een "overeenkomst die oplossingen biedt voor de tragedie en de complexe humanitaire noodsituatie aanpakt, dringend is voor Venezuela". Hij drong er bij de regering van Maduro op aan "voorwaarden voor vrije en eerlijke verkiezingen toe te staan, met garanties voor alle sectoren". Hij zei dat het enige doel van de oppositie in de onderhandelingen is "Venezuela te redden".

Eerder op dinsdag zei vicepresident Delcy Rodriguez in een bericht op Twitter dat haar regering hoopt dat Washington door de hervatting van de besprekingen wat zij noemde "de illegale sancties die onze mensen treffen" zal opheffen.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April