VS gaat sancties uit Trump-tijdperk tegen Cuba versoepelen
17 May 2022, 10:45
foto
Een oldtimer passeert de Amerikaanse ambassade in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


Amerikaanse functionarissen hebben plannen aangekondigd om de strenge sancties die de voormalige president Donald Trump aan Cuba heeft opgelegd, te versoepelen. Onder de nieuwe maatregelen die zijn goedgekeurd door de regering van Biden, zullen de beperkingen op gezinsovermakingen en reizen naar het eiland worden versoepeld. Ook de verwerking van Amerikaanse visa voor Cubanen zal worden versneld.

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei dat de stap Cubaanse burgers in staat zou stellen een leven te leiden dat vrij is van "regeringsonderdrukking".

Door de versoepeling van de sancties zal een limiet op gezinsovermakingen - fondsen die door migranten in de VS naar familieleden in Cuba worden gestuurd - worden opgeheven. Voorheen werd het migranten verhinderd om elke drie maanden meer dan US$ 1.000 te sturen. Donaties aan niet-familieleden zullen ook worden toegestaan ​​onder de nieuwe plannen.

Maar Amerikaanse functionarissen benadrukten dat ze ervoor zullen zorgen dat dergelijke betalingen niet terechtkomen bij "degenen die mensenrechtenschendingen plegen" door gebruik te maken van civiele "elektronische betalingsverwerkers".

Ze zeiden ook dat er geen instanties zullen worden verwijderd van de Cuba Restricted List, een register van het ministerie van Buitenlandse Zaken van bedrijven die banden hebben met de communistische regering in Havana en waarmee Amerikaanse burgers geen zaken mogen doen.

Een ambtenaar van de regering van Biden vertelde CBS News dat er meer chartervluchten en commerciële vluchten naar Havana beschikbaar zullen komen, dat de Amerikaanse consulaire diensten op het eiland zullen worden uitgebreid en dat programma's voor gezinshereniging opnieuw zullen worden gelanceerd.

Na een afname van de spanningen onder voormalig president Barack Obama, kondigde Trump in 2017 een reeks sancties aan tegen de Cubaanse regering. Zijn regering verminderde de visumverwerking, beperkte geldovermakingen en verhoogde de hindernissen voor Amerikaanse burgers die om een ​​andere reden dan familiebezoek naar Cuba wilden reizen.

Destijds noemde Trump bezorgdheid over de mensenrechten als reden voor het terugdraaien van afspraken die de regering-Obama had gemaakt en veroordeelde hij zijn voorganger voor het sluiten van een deal met de 'wrede' regering van het land.

De minister van Buitenlandse Zaken van Cuba verwelkomde de aankondiging en zei dat de versoepeling van de beperkingen "een kleine stap in de goede richting" was. Maar Bruno Rodriguez voegde eraan toe dat het beleid "het embargo dat sinds 1962 van kracht is niet wijzigt" en voerde aan dat "noch de doelstellingen, noch de belangrijkste instrumenten van het beleid van de Verenigde Staten tegen Cuba, dat een mislukking is, veranderen".

Ondertussen heeft een hooggeplaatst lid van de Democratische partij van Biden de stap veroordeeld. Senator Bob Menendez, voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, hekelde het opheffen van de beperkingen en zei dat het Cubaanse regime "zijn meedogenloze vervolging van talloze Cubanen uit alle lagen van de bevolking" heeft voortgezet.

In een verklaring die maandagavond werd uitgegeven, zei Menendez dat de versoepeling van de reisbeperkingen "het risico loopt de verkeerde boodschap naar de verkeerde mensen te sturen, op het verkeerde moment en om de verkeerde redenen".

"Degenen die nog steeds geloven dat toenemend reizen de democratie in Cuba zal voortbrengen, verkeren gewoon in een staat van ontkenning. Decennia lang reist de wereld naar Cuba en er is niets veranderd", voegde hij eraan toe.

De Republikeinse senator Marco Rubio bekritiseerde het beleid ook en zei dat het "de eerste stappen terug waren naar het mislukte Obama-beleid ten aanzien van Cuba".
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April