Column: Politieke Borrelpraat no. 714
15 May 2022, 22:54
foto


“Heren van de zuipkring, wat hield jullie de afgelopen week bezig?”
“Voor mij was dat: Interpol weigert Gilltmeer Wafdraad op haar internationale signaleringslijst te zetten, want het gaat hier om een politiek proces.”
“Jeetje, ja, weer zo een blunder, dankzij ons nattevingerwerk.”
“Neks waar: Woefdraad heeft dit land vernietigd, heeft leningen met te hoge rentes afgesloten, heeft geldverschuivingen te eigen bate veroorzaakt en dat soort dingen.”
“Dat moet niet hem, maar zijn opdrachtgevers aangerekend worden. Hij was maar een loopjongen.”
“Nonsens, hij is de Boef, daarom is hij ondergedoken, hij is veroordeeld tot…”
“Zelfs internationaal ziet men dat als een politiek…”
“Hou je mond, man, laat me uitpraten.”
“Je praat alleen maar boekentaal, dit geL**L over Hoeffie begint me te vervelen.”
“Heren rustig, jullie gaan toch niet om deze Boeftige Draad hier zo tegen elkaar tekeer als de Heren in het Kringenprogramma van vandaag op EeBieCie-redio.”
“Klopt, ik vond het ook gênant hoe hooggeschoolde heren zo tegen elkaar tekeergingen, het leek wel een mini-DNA!”
“Met alle respect, maar ik vind al een tijdje dat eentje daar het niveau van het kringengesprek naar beneden trekt.”
“Dat vind jij! Ik vind dat hij de dingen ronduit zegt.”
“Maar blijf daarbij toch een beetje op niveau.”
“Ik zeg: Hoeffie mag hier absoluut niet komen getuigen, anders gaan er koppen aan beide zijden van de politieke scheidingslijn rollen. Die andere arme uitvoerder, die Van Trikterman van de CBvS moest ook in een hoogst onmenselijk en oneerlijk proces veroordeeld worden, zodat die oligarchen achter de schermen vrijuit kunnen gaan.”
“Ik vind het terecht dat velen teleurgesteld zijn dat deze regering ernstige corruptieve zaken niet verder onderzoekt.”
“Ja, kijk die slechte palmoliedeal die nu pas, na 17 jaar, teruggedraaid gaat worden, en dat doorverkopen van gekopieerde visvergunningen aan Guyanezen.”
“Zo verkopen wij de rijkdommen van dit land te eigen bate.”
“Niet zo negatief, heren. Breng ook positieve energie over ons land in de ether.”
“Oké, goed. Beste Kries, gefeliciteerd met de enkele kandidaatstelling van jouw Oranje-voorzitter en z’n 25 vooral man sterke bestuur. Hij gaat op 29 mei aanstaande bij acclamatie zijn derde termijn in. Lang leve de onbetwiste leider.”
“Ja, ja, bedankt, ja, ja.”
“Hè? Je reageert zo flauwtjes en je kijkt echt niet enthousiast, blij, verheugd en vrolijk, net als die leden van de ingediende kandidatenlijst zoals op een foto op Sterrennieuws, genomen in het partijcentrum aan de Coppelachmonstraat. Wat een ‘vreugde’ straalt er van hen uit!”
“Kries, al ben je niet zo actief in de frontlinie van je partij, maar wist jij dat de indiening van kandidatenlijsten op zaterdag 14 mei zou worden afgesloten?”
“Wel, kijk, nou, ik hoorde wel dat…”
“Ja of nee?”
“Eh nee.”
“Kunnen we hier dan spreken van een onderonsje om te voorkomen dat er een beweging zou kunnen ontstaan om een tweede lijst in te dienen?”
“Echt niet, de Oranjepartij is een democratische partij, gestoeld op democratische principes, met een democratische historie, met democratische structuren…”
“Gebruik dat woord ‘democratisch’ niet te veel achter elkaar; dat leerden we op de Hoofdakte als stijlfout: eentonige herhaling.”
“Ja, maar ik vind de opmerking onkies, dat hier sprake was van een onderonsje. Het was tijdig bekendgemaakt. En de voorzitter heeft de leden bedankt voor hun betoonde eensgezindheid om geen tweede lijst in te dienen.”
“Tijdig kan ook zijn een dag van tevoren.”
“En bekendmaken kan ook in de kamer van het bestuur.”
“En eensgezindheid blijkt niet echt alleen uit het indienen van maar één kandidatenlijst, en wel die van het gereshuffelde zittende bestuur.”
“Kunnen jullie je nog herinneren dat onze, nu fiere Azziesje Gajjezien, jaren terug de durf had getoond een tweede kandidatenlijst in te dienen? Wat een dyugudyugu had dat binnen de democratisch georiënteerde Oranjepartij teweeggebracht.”
“En ik kan me ook een andere keer herinneren, dat de indiener van een tweede kandidatenlijst door een topman van het toen zittende bestuur in het openbaar smalend voor ‘kalaka-skoowtu’ werd uitgemaakt, omdat hij bij een dienst van het BOG werkte.”
“Nou, ik kan me ook herinneren dat er op het Groene Erf bij zo een op handen zijnde bestuursverkiezing toch bijna is gevochten en dat een oud-voorzitter van het terrein werd geduwd of gestoten of zoiets?”
“En bij de Paarse partij bepaalt de voorzitter wie hem opvolgt. Hoe democratisch!”
“En ook bij andere politieke partijen en zelfs bij vakbonden zie je dat het indienen van een tweede of zelfs derde lijst bij verkiezingen als verraad, eenheidverbrekend enzo wordt opgevat.”
“Niet voor niets blijven voorzitters in dit land tot vaak hun dood op hun positie.”  
“Ik noem al die gevallen die jullie zo noemen voorbeelden van sterk leiderschap. En dat wil de grote massa onder het volk, zo te zien.”
“Klopt. Zie je daarom misschien in democratische landen met meerdere toegestane partijen dat er vaak dictators middels vrije verkiezingen aan de macht komen? Zie Turkije met Erdogan. En lees ook het steengoede artikel op Sterrennieuws van onze oud-diplomaat Rudy Hoessien Ali, getiteld: Een veranderd India.”
“Terugkomend op onze sittewasie zeg ik dat alles erop wijst dat de Oranjepartij zich klaarmaakt om vervroegde verkiezingen in te gaan, en dat weten andere politieke partijen ook. Alleen de kiezers zullen dat op het laatste moment te horen krijgen.”
“Dan zullen we deze keer weer superslim gaan stemmen, zoals de afgelopen keer.”
“Maar we hadden geen keus! En kijk hoe dat oneerlijk kiesstelsel in elkaar zit. En maar drie keren sinds de invoering van het Algemeen Kiesrecht in 1949 heeft één partij de meerderheid aan zetels gehaald.”
“En in 2020 hadden we de 17e algemene verkiezingen. En straks de achttiende en Chan vraagt het kiezersvolk dan om minstens 28 zetels.”
“Heel goed, dan heeft hij geen last van ondermaatse, graaizuchtige, en chanterende coalitiepartners.”
“Zie wat zo een éénpartij-meerderheid ons bij de vorige regeerclub heeft gebracht. Er is dan geen ‘checks and balances’ meer.”
“Op checks and balances oftewel ‘een evenwichtig onderling toezicht’, wil ik proosten.”
“Ja, ik ook, proost!”
“Ja, maar ik wilde dat interview van Douwene met de president in het tv-programma ‘To so many Points’ bespreken.”
“Volgende keer, beste jonge vriend, bespreken we san toki taki en san taki toki, want a ben takiiiii.”

Rappa
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March